фото ua.depositphotos.com

Тісна кухня - це не обов'язково маленька кухня. Навіть просторе приміщення може здаватися обмеженим, якщо його неправильно оформити або організувати - чи то планування, чи то дизайн, чи то просто спосіб використання простору.

Хороша новина: вам не потрібен капітальний ремонт, щоб "розширити" кухню візуально, пише The Spruce. Дизайнери інтер'єрів пояснили, чому кухня може здаватися перевантаженою і що з цим робити.

Занадто багато речей на стільницях

Це поширена помилка: хочеться тримати під рукою кавоварку, чайник та інші корисні дрібниці. Але що більше предметів на робочій поверхні, то менше місця залишається для роботи.

Відео дня

"Люди часто залишають дрібну техніку на цінній робочій поверхні, навіть якщо майже нею не користуються", - зазначає дизайнерка інтер'єрів Кендіс Стреттон.

Просте рішення - залишити на видноті лише ті прилади, якими ви користуєтеся щодня, а решту прибирати в шафи.

Погане освітлення

Дивно, але слабке або неправильно розташоване світло робить кухню візуально меншою.

"Якщо задня частина стільниці біля стіни не освітлена, вона ніби зникає", - пояснює Стреттон.

Спробуйте замінити тьмяні лампочки (врахуйте допустиму потужність). Або встановіть підсвічування під шафами, щоб висвітлити темні зони. Над робочими поверхнями можна повісити підвісні світильники.

Важкі навісні шафи

Коли стіни перевантажені візуально, оку ніде відпочити.

"Важка лінія верхніх шаф створює відчуття тиску зверху, особливо в маленьких кухнях або за темних фасадів", - зазначає дизайнер Жаклін Серді Моррісон.

Виправити це складніше: можна прибрати частину навісних шаф, замінити дверцята скляними або додати відкриті полиці. А можна зважитися і зовсім відмовитися від "верхів" - кухня стане візуально легшою.

Невдале планування

За словами Стреттон, це найпоширеніша і найдорожча помилка.

Якщо ви будуєте або переробляєте кухню, подумайте про потоки руху. Чи не доводиться людям заходити в робочий трикутник, щоб пройти в іншу кімнату або вийти на вулицю? Чи не заважає відкриття холодильника тому, хто готує?

"Залишайте достатньо місця для переміщення", - радить вона. Кухня може бути невеликою, але має бути грамотно спланована.

Неправильне зонування

У кожній кухні є зони: для зберігання, підготовки, готування, прибирання. Якщо вони накладаються одна на одну, з'являється хаос - і відчуття тісноти.

"Погане зонування створює непотрібні "затори" і робить кухню візуально меншою, ніж вона є", - каже Моррісон.

Рішення - збільшити відстань між зонами, особливо на острові, де безлад помітніший за все.

Острів у маленькій кухні

"Немає нічого гіршого, ніж спроба впихнути острів туди, де йому не місце", - вважає дизайнер Чейзіті Сентено.

Це погіршує циркуляцію і створює вузькі проходи. Якщо кухня маленька - подумайте про альтернативи: "вежі" з технікомісцями, підйомні механізми в нижніх шафах тощо.

"Для острова потрібно мінімум 106 сантиметрів вільного простору з усіх боків і не менше трьох барних стільців. Якщо не виходить - відмовтеся від острова", - радить вона.

Неорганізовані шухляди та шафи

Коли відкриваєш шафу і на тебе вивалюються кришки контейнерів, здається, що місця замало - і мозок каже: "Потрібно більше простору".

Рішення - системи організації: вставки, дільники, контейнери. Що простіше дістати предмет, то менше безладу.

Навіть маленьке поліпшення ергономіки робить кухню відчутно просторішою.

Інші корисні новини для дому

Раніше УНІАН повідомляв про топ-10 предметів інтер'єру, які виглядають розкішно, алестворюють купу проблем. Вони вимагають від господарів надзусиль, щоб не втратити привабливий вигляд. Мармурові стільниці, паркетна підлога, килими з високим ворсом - усі вони дуже привабливі, але...

Крім того, ми також розповідали про 9 речей для дому, які краще брати новими. Незважаючи на те що серед вживаних речей трапляються справжні знахідки, з цими предметами краще не ризикувати. Експерти пояснили основні причини.

Вас також можуть зацікавити новини: