Чорний шоколад може уповільнювати старіння: вчені виявили ключову хімічну речовину

В дослідженні брали участь понад 1500 осіб, які не мають проблем зі здоров'ям.

Нове дослідження показало, що вживання чорного шоколаду може допомогти прожити довше, пише Daily Mail.

В статті вказується, що какао – основний інгредієнт чорного шоколаду – містить теобромін, ключову сполуку, що природним чином виробляється рослинами. 

Нові дослідження показали, що ця сполука зменшує біологічний вік - показник того, скільки пошкоджень накопичили клітини людини з часом.

Видання додає, що хоча експерти ще не до кінця впевнені, як саме теобромін має такий антивіковий ефект, поїдання солодкого адвент-календаря цього Різдва, можливо, не дасть бажаного результату. 

Все через те, що теобромін, який надає несолодкому шоколаду гіркий смак, міститься у значних кількостях лише в шоколаді з високим вмістом какао. 

Видання пояснює, що навіть чорний шоколад може мати високий вміст жиру і цукру, тому його варто вживати в помірних кількостях в рамках збалансованого харчування.

"Ми не говоримо, що люди повинні їсти більше чорного шоколаду. Але це дослідження може допомогти нам зрозуміти, як повсякденні продукти харчування можуть містити підказки для здоровішого і довшого життя", - сказала авторка дослідження, професорка епігеноміки в Кінгс-Коледжі Лондона Джордана Белл.

В матеріалі розповідається, що в рамках дослідження вчені проаналізували дані про стан здоров'я осіб з двох когорт – 509 осіб з TwinsUK (британський епідеміологічний та геномний ресурс, - прим. ред) і 1160 осіб з німецької KORA (Спільні дослідження в галузі охорони здоров'я в регіоні Аугсбурга, - прим. ред). 

Зазначається, що ці 1669 осіб мали середній вік 60 років і були загалом здоровими, тобто, їх не відбирали за певними захворюваннями. 

Для оцінки біологічного віку команда зосередилася на хімічних змінах у ДНК і довжині теломерів – захисних капсул на кінцях хромосом. Теломери запобігають розплутуванню та пошкодженню генетичного матеріалу. Зокрема, коротші теломери пов'язані зі старінням та віковими захворюваннями. 

Як показали результати дослідження, люди з вищим рівнем теоброміну в крові мали біологічний вік, нижчий за їхній фактичний, тобто, "хронічний" вік. Після перевірки, чи інші метаболіти в какао та каві мають подібний зв'язок, вони виявили, що цей ефект, здається, є специфічним для теоброміну. 

Цей важливий алкалоїд, що є токсичним для собак, пов'язують із корисними для здоров'я людей властивостями, такими як зниження ризику серцевих захворювань. 

Він знижує артеріальний тиск, сприяє метаболізму жирів, покращує кровообіг, посилює когнітивні функції та бореться з віковим когнітивним спадом.

"Теобромін, широко вживаний харчовий алкалоїд, що отримується з какао, пов'язують із подовженням тривалості життя модельних організмів та користю для здоров'я людини. Тут ми повідомляємо про значний зв'язок між рівнем теоброміну в крові та уповільненням епігенетичного старіння у двох незалежних популяційних когортах", - йдеться в заяві команди науковців.

Проте вчені поки що не впевнені, чи цей ефект властивий виключно теоброміну, чи теобромін може взаємодіяти з іншими сполуками в чорному шоколаді, такими як поліфеноли, які, як відомо, мають корисний вплив на здоров'я людини. 

Інші поради, як уповільнити старіння

Раніше УНІАН повідомляв, що згідно з результатами дослідження, любителі кави можуть жити на п'ять років довше, ніж ті, хто утримується від вживання цього напою. Дослідники також поділилися, скільки кави можна вживати, щоб був подібний ефект.

Також ми писали, що дієтологи відібрали 9 продуктів, вживання яких може додати людині більше років життя. Вони вважаються суперфудами, тому вживання цих продуктів здатне покращити загальне здоров'я.

Вас також можуть зацікавити новини: