Про

Коли ви відкриваєте улюблену шоколадку та бачите, що вона має запилений вигляд або навіть побіліла, то стає одразу не апетитною. Попри те, що цей крейдяний наліт на поверхні може здатися підозрілим, не слід панікувати та одразу викидати шоколад. Про це розповіла професійний шоколатьє Енн Вольф для martha stewart.

"Я професійний шоколатьє, і я тут, щоб сказати вам, що те, що ми, професіонали, називаємо "цвілим шоколадом", не означає, що він зіпсувався - він просто втратив свою температуру. (Це трапляється навіть з найкращими з нас.)", - зазначила вона. 

За словами експертки, гарна новина в тому, що ваш шоколад досі є безпечним для вживання.

Відео дня

Що таке темперований шоколад?

Зазначається, що шоколад, який ви їсте або використовуєте для випічки, був темперований. Темперування є процесом ретельного нагрівання, охолодження та перемішування шоколаду, аби його жирові кристали вирівнялися належним чином. 

Під час правильного виконання темперований шоколад має глянцевий блиск, чіткий "тріск" при ламанні та текстуру, яка залишається твердою та гладкою при кімнатній температурі. 

"Цей блиск і хрускіт забезпечуються саме какао-маслом. Воно може тверднути в будь-якій з шести різних кристалічних форм, кожна з яких має унікальну температуру плавлення від 63 до 97 градусів Фаренгейта (від 17 до 36 ℃ - УНІАН), залежно від того, чи це темний, молочний або білий шоколад. Тільки одна з цих форм - бета-кристал - є достатньо стабільною, щоб створити гладке, відбиваюче світло покриття. Коли какао-масло охолоджується і застигає в цій формі, воно стискається, утворюючи щільну, глянцеву поверхню, яка залишається твердою, поки не зустріне тепло вашого рота", - пояснила Вольф.

Чому зʼявляється білий наліт на шоколаді?

За словами шоколатьє, шоколад завжди має продаватися в ідеальному стані, однак життя є непередбачуваним. Швидше за все, вантаж міг довго простояти на вантажному майданчику, ваша комора стала вологою або шоколад занадто довго пролежав в багажнику. 

"Ці коливання температури та вологості виводять шоколад зі стабільного стану, дозволяючи менш впорядкованим кристалам жиру взяти верх або викликаючи міграцію цукру і його перекристалізацію на поверхні. Результатом є або біла, смугаста або жирна на дотик поверхня, відома як жировий наліт, або плямиста, крейдяна, пильна на дотик поверхня, яка називається цукровим нальотом", - підкреслила експерт.

Чи безпечно вживати такий шоколад?

За словами Вольф, білий колір на шоколаді не впливає на безпеку або загальний смак, а лише на текстуру. 

"Ви можете помітити, що шоколад кришиться, а не ламається, або відчувається на язиці трохи зернистим, а не тане, як шовк. Оскільки текстура впливає на те, як шоколад тане на ваших смакових рецепторах, це може вплинути на те, як ви сприймаєте його смак, роблячи його трохи приглушеним або м'яким. Однак це повністю оборотне, і після відновлення шоколад знову набуває свого повного смаку та аромату, готового до вашого задоволення", - запевнила шоколатьє.

Інші поради експертів

Раніше дієтологи назвали 6 напоїв, які містять більше цукру, ніж пончики. За їхніми словами, до цього переліку увійшли солодкий чай, чаї, підсолоджені медом, газовані напої, лимонад, спортивні та кавові напої.

Також дієтологи пояснили, які корисні властивості має хурма та як її їсти. Відомо, що цей фрукт має високий вміст води, а деякі дослідження показують, що він може досягти 80,3%.

Вас також можуть зацікавити новини: