що таке байховий чай

У нашій країні, найчастіше, вважається, що найкращий чай - це чорний крупнолистовий. У народі його називають "байховий", думаючи, що це правильно. Насправді, є один нюанс, і він дуже важливий для тих, хто постійно вживає цей напій. Дізнайтеся, як зрозуміти, що чай байховий і чим він унікальний.

Чим відрізняється байховий чай від листового

Насамперед варто знати, що чай фасують у різному вигляді, і за формою один сорт може відрізнятися від іншого. Так, продукт буває розсипним, пресованим, зв'язаним, грудковим, порошковим, гранульованим, екстрактним або розчинним.

Так ось байховий чай - це розсипний. Тобто, роками на території нашої країни всі вживали слово "байховий" як синонім, але тоді незрозуміло, навіщо вигадали окреме слово для визначення того ж самого чаю? Виявилося, є нюанс.

Відео дня

Якщо перенестися на кілька століть назад і пригадати, як китайці продавали свій чай в інших країнах, то можна помітити, що особливо цінувалися білі та зелені сорти. Продавці запевняли, що вони містять бруньки (тіпси) - нерозкриті листочки, які дуже корисні для здоров'я. Пояснюючи це, вони вимовляли слово "бай хао", яке залишилося в пам'яті купців, як знак вищої якості. З огляду на той факт, що розсипний чай завжди вважався найкращим із варіантів, завдяки своїй "прозорості" - на нього можна подивитися і побачити якість листа, слово "бай хао" трансформувалося в "байховий". Відповідно, в народі прийшли до думки, що байховий - це будь-який розсипний чай.

Якщо перекладати слово "бай хао" з китайської, вийде "білі вії" або "білий ворс". На молодому чайному листі вищої якості і справді є ледве помітні ворсинки білого кольору - про це і намагалися в давнину сказати китайці своїм іншомовним покупцям. Розглянути такі тіпси можна в справжньому китайському чаї, а ось у звичайному продукті з магазинної полиці ви їх не знайдете. Виробники намагаються прибирати нерозкриті бруньки, щоб не бентежити непідготовлених людей незвичним виглядом чайного листя.

Тобто, коли ви намагаєтеся розібратися, який чай кращий - байховий чи листовий, враховуйте, що це одне й те саме. Обидва сорти чаю листові, просто у байхового листочки покриті білим ворсом.

Із чого роблять байховий чай і яким він буває

Як ви вже зрозуміли, байховий чай - це продукт, який може бути зроблений з чорних, зелених і білих сортів чаю. Також буває байховий улун, байховий пуер і навіть жовтий байховий чай.

Існує спеціальна європейська класифікація, що позначається абревіатурами на пачках. І навіть незважаючи на те, що байховий чай - це листовий, він все одно може бути кращим або гіршим за якістю. Так, для того щоб купити якісний продукт, дивіться на літери.

На упаковці з крупнолистовим чаєм буде написана буква S, суміш крупного і середнього листа - PS, тільки середній - P, дрібний і середній - OP. Чай з молодого листя завжди позначений на пачці літерою O, а якщо листя молоде і ніжне, тобто, більш високої якості, ви побачите абревіатуру FOP. Якщо на упаковці написано GFOP, це означатиме, що сировина для чаю містить не тільки молоде листя, а й тіпси, а TGFOP вкаже на ще більшу кількість бруньок.

Абревіатура FTGFOP - це те ж саме, що і TGFOP, але більш високої якості, а ось продукт з написом SFTGFOP взагалі вважається найрідкіснішим і найдорожчим, оскільки це найніжніші молоді листочки з величезною кількістю тіпсів.

Пам'ятайте, що що більший лист байхового чаю - то менше в ньому користі та смаку. Найціннішими вважаються сорти, зібрані з молодих ніжних листів з нерозкритими бруньками. Найпоширенішими для широкого споживання вважаються "ламані" чаї - це значить, що листя було подрібнене. У магазинах такий продукт зустрічається дуже часто, але через таку деформацію листа він менш корисний, ніж суцільнолистовий продукт.

Вас також можуть зацікавити новини: