"Еспресо" або "експресо" - як правильно / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Кава еспресо - це вид напою і метод приготування, який має на увазі вичавку під тиском рідини з мелених кавових зерен. Така кава готується 15-25 секунд - це час, поки тече кава з кавомашини, називається екстракцією. УНІАН з'ясував, чому "експресо" - слово, яке теж має право на існування.

У чому різниця "експресо" і "еспресо" 

Насправді, причина, чому еспресо називають "експресо" криється в латині. Згідно з правилами лінгвістики, на латині "exsprimo" - це "вичавлювати", а "expressus" - вичавлений. Є і слово "exprimare", що означає "з силою натискати, пресувати, витягувати". Звідси могло і з'явитися слово "експресо", з латині, але ні в якому чином це не відноситься до експресу (методу або поїзда). 

Якщо ви замислюєтеся, як правильно писати - "експресо" або "еспресо", то звертайте увагу на особливості мови. У багатьох романських мовах назва кави залишилося з буквою "х", яка звучить як "кс" на відміну від італійської, де відбулася заміна "х" на "s", а звук "кс" на "с". Саме тому варіант "еспресо" найчастіше зустрічається саме в Італії - в інших країнах, особливо тих, де люди говорять на мовах романської групи, можна почути "кава експресо". 

Відео дня

Вас також можуть зацікавити новини: