Учені вважають, що курей спочатку одомашнили для півнячих боїв, а вже згодом - заради споживання в їжу.
Курятина становить значну частину раціону людини. Наприклад, середньостатистичний американець щороку з'їдає її близько 45 кілограмів. Виникає питання: чому ми не вирощуємо і не їмо інших птахів у таких масштабах? Відповідь на нього дало видання IFLScience.
У статті йдеться про те, що головна причини вживання курки в їжу полягає в тому, що кури не злітають.
Історія споживання курячого м'яса сягає далекого минулого, і частина цієї історії втрачена в часі, пише видання. Англійський натураліст і біолог Чарльз Дарвін першим припустив, що ці тварини походять від рудої джунглевої курки (Gallus gallus). Він виходив з того, що вони мають зовнішню схожість, а також з того, що і ті, і інші здатні до приручення. Пізніші генетичні дослідження показали, що вони, ймовірно, насправді є гібридними тваринами.
"Хоч домашні кури успадкували мітохондріальний та більшу частину свого ядерного геному від рудої джунглевої курки, алель жовтої шкіри походить від іншого виду джунглевої курки - найімовірніше, від сірої джунглевої курки", – пояснила у своїй статті команда дослідників, яка досліджує походження курей.
У матеріалі зазначається, що не відомо точно, де вперше одомашнили та почали споживати курей. Раніше вчені припускали, що це сталося в регіоні долини Інду приблизно у 2000 році до нашої ери. Новіші дослідження показали, що одомашнення цієї тварини відбулося між 1650 та 1250 роками до нашої ери.
"Римська імперія сприяла популяризації курки та її яєць як їжі, але минуло багато часу, перш ніж вони стали такою важливою частиною раціону. Друга світова війна та недоступність червоного м'яса, безумовно, сприяли тому, що курка досягла того харчового статусу, який вона має сьогодні", - пише автор матеріалу.
Одна із причин, чому так сталося, за його словами, полягає в тому, що "кури повільні та досить дурні, тоді як люди розумні та ліниві":
"Вид, від якого вони походять, готовий був до одомашнення, оскільки вони були раді жити поруч із людьми".
На думку вчених, курей спочатку одомашнили для півнячих боїв і поширили по всьому світу саме з цією метою. А вже розведення заради споживання в їжу відбулося згодом.
Зазначається, що інші птахи також їстівні. Наприклад, голубів вживають у їжу вже тисячі років, а гусей одомашнили 4-5 тисяч років тому. Тигрових голубів (голубів, що вирощуються на фермах) регулярно вживають у їжу, але вони не такі популярні, як курка, і їх важче розводити, оскільки молодим птахам в перші 10 днів життя потрібне молоко.
Лебеді також їстівні. У Західній Європі "лебедя-шипуна" одомашнили і споживали протягом століть - це була улюблена страва двору Генріха VIII та Єлизавети I. Однак лебеді у якості джерела м'яса не прижилися, оскільки воно мало смак риби і його було складніше готувати.
Словом, робить висновок автор, люди їдять курей, бо їх легше розводити і вони набагато смачніші за інших птахів.
Раніше УНІАН писав, чому ми не їмо індичі яйця. Зазначалося, що вони цілком придатні до вживання, однак нам не доступні, бо не потрапляють на ринок. Причина у тому, що для фермерів індичі яйця просто не рентабельні.