"Замочна скважина" і "лєснічна площадка": мовознавець розповів, як казати правильно

Авраменко відзначив неправильність застосування фрази "замочна скважина".

Відомий мовознавець та головний вчитель України Олександр Авраменко розповів, які правильні відповідники російський словосполучень "лєснічна площадка" та "замочна скважина".

"Не раз чув, як кажуть: зачекай мене на "лєснічній площадці.". Не вживайте такий вираз, бо це суржик. Як же правильно назвати цю частину загального коридору - сходовий майданчик. Зверніть увагу: на схОдовий майданчик, а сходовИй майданчик", - зазначив він.

Також Авраменко відзначив неправильність застосування фрази "замочна скважина".

"Запам'ятайте, як називається отвір для ключа - замкОва щілина. До речі, наші словники дозволяють наголошувати слово "щілина" двояко", - додав він.

Мовні поради від Авраменка - деталі

Мовознавець і найвідоміший вчитель України Олександр Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1" розповів, як правильно називати товари, які вже хтось використовував. Так, більшість називають їх товарами "б/у" або "секонд-хенд". Як зазначив Авраменко, ці варіанти не українські.

Найвідоміший вчитель України Олександр Авраменко розповів, як правильно перекласти українською фразу "квартира со всеми удобствами". У експрес-уроці від мовознавця опитані люди впевнено відповідали, що українською це має звучати "квартира з усіма зручностями". Однак Авраменко приголомшив відповіддю: цей варіант – неправильний, це калька з російської.

Вас також можуть зацікавити новини: