Чи можна готувати на воді з-під крана - рекомендації / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Господині, як правило, діляться на два типи - одні цілком спокійно використовують для готування водопровідну воду, а інші вважають за краще фільтрувати її або наливати в каструлю тільки бутильовану. УНІАН розібрався, чи можна готувати на кип'яченій воді з-під крана насправді.

Що може бути у воді з-під крана і чому вона шкідлива

Для того щоб розуміти, що буде, якщо готувати на воді з-під крана, важливо знати склад цієї самої води - тоді вийде з'ясувати ризики для здоров'я. Воду, яка тече з крана, видобувають на різних джерелах з різним рівнем очищення, і тече вона сотні метрів трубами.

На якість води впливають 4 основні чинники:

Відео дня
  • жорсткість (м'яка вода прісна на смак, жорстка - гіркувата);
  • наявність або відсутність накипу;
  • вміст хлору;
  • вміст заліза.

Передостанній і останній пункти особливо важливі, бо від їхнього рівня залежить навіть смак готової їжі. Якщо у воді велика кількість хлорки, то й страви "віддаватимуть" нею, а наявність іржі з брудних труб призведе до металевого присмаку їжі чи напою.

Чи можна варити на воді з-під крана - плюси та мінуси

Однозначної думки щодо того, чи можна готувати на холодній воді з-під крана, немає, бо кожна господиня приймає це рішення самостійно. Однак ви маєте розуміти, що продукти мають властивість вбирати воду, на якій вони готуються. Суп чи каша, зварені на водопровідній воді з іржавих труб, точно не будуть смачними. Навіть якщо вам вдасться "перебити" неприємний запах і смак спеціями, однаково є шанс поснідати, пообідати й повечеряти магнієм, кальцієм і металами.

Звідси випливає інше запитання - чи можна готувати на фільтрованій воді з-під крана, якщо немає можливості постійно використовувати бутильовану. Існує думка, що в такій безвихідній ситуації цілком допустиме використання водопровідної води. Але вам обов'язково потрібно закип'ятити її, щоб "убити" всі шкідливі речовини та бактерії - тоді рідина стане безпечною для організму. Проте використовувати кип'ячену водопровідну воду для приготування чаю або кави, і вже тим паче пити її в сирому вигляді однозначно не варто.

Вас також можуть зацікавити новини: