Найкорисніші спеції та трави визначено, їх 11 / фото ua.depositphotos.com

Трави і спеції - це не просто підсилювачі смаку, які можуть перетворити ваші страви з прісних на чудові; вони також є джерелами поживних речовин, що приносять цілу низку переваг для здоров'я, пише eatthis.com.

Дослідження, проведене 2023 року, показує, що вони можуть допомогти вам знизити споживання натрію за рахунок підвищення властивої їжі солоності.

"Експерименти з різними комбінаціями трав або спецій - чудовий спосіб зменшити додавання натрію в раціон без шкоди для смаку", - підтвердила дієтологиня Аннетт Снайдер.

Відео дня

А дієтологиня Тамі Бест додала, що багато трав і спецій містять сполуки, що діють як ліки.

Найкорисніші трави та спеції - топ-11

Ось, що фахівці радять додавати в готові страви з користю для здоров'я:

Куркума. Згідно з дослідженням 2023 року, опублікованим у Міжнародному журналі молекулярних наук, основна активна сполука куркуми, куркумін, допомагає зменшити запалення і пов'язана зі зниженням ризику розвитку раку, серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та неврологічних дегенеративних станів.

Каєнський перець. Капсаїцин є основною активною сполукою каєнського перцю. В огляді досліджень 2022 року, опублікованому в журналі Pharmaceuticals, йдеться про те, що капсаїцин може пригнічувати апетит у короткостроковій перспективі. Капсаїцин також може поліпшити мікробіом кишківника, сприяючи зростанню бактерій "проти ожиріння".

Священний базилік. Він трохи гострий і діє як адаптоген, або "натуральні речовини, які допомагають вашому тілу пристосуватися до стресу і сприяють балансу тіла та розуму, кажуть дієтологи. Дослідження 2022 року, опубліковане в журналі Frontiers in Nutrition, показало, що вживання екстракту священного базиліка протягом двох місяців допомогло поліпшити стрес учасників і поліпшити якість сну.

Імбир. Містить широкий спектр сильнодіючих сполук, таких як гінгерол, які можуть стимулювати випорожнення шлунка та сприяти нормальному проходженню випорожнень через кишечник, стверджують фахівці. Дослідження, проведене в журналі Foods 2019 року, засвідчило, що антиоксидантні та протизапальні властивості імбиру захищають від окисного стресу.

Кориця. Вчені з'ясували, що крім протизапальної та антиоксидантної дії, кориця допомагає контролювати рівень цукру в крові. Одне дослідження 2009 року, опубліковане в журналі Journal of Medicinal Food, показує, що кориця також може допомогти підвищити чутливість до інсуліну і уповільнити непереносимість глюкози.

Орегано. Основні компоненти олії орегано - карвакрол і тимол - допомагають запобігти проникненню певних вірусів у клітини організму.

Чорний перець. Згідно зі звітом, опублікованим у журналі "Старіння і хвороби" за 2023 рік, активна сполука чорного перцю, піперин, допомагає лікувати вікові неврологічні розлади і старіння мозку.

Розмарин. Згідно з дослідженням Іранського журналу фундаментальних медичних наук 2020 року, поліфеноли, тип антиоксиданту в розмарині, допомагають зменшити запалення, сповільнюючи вироблення цитокінів, які контролюють запальну реакцію організму.

М'ята. Результати метаогляду контрольованих клінічних досліджень 2020 року, опублікованого в журналі Clinical and Translational Science, показують, що олія перцевої м'яти допомагає полегшити симптоми синдрому подразненого кишківника.

Шавлія. У невеликому дослідженні 2003 року, шавлія була пов'язана з поліпшенням пам'яті, особливо негайного запам'ятовування слів.

Часник. Дослідження, проведене 2019 року в журналі "Тенденції в харчовій науці та технологіях", передбачає, що часник має противірусні властивості, які можуть допомогти підтримати імунітет.

Вас також можуть зацікавити новини: