
Кухонні шухляди багатьох людей заповнені інструментами і гаджетами, що роками лежать незатребуваними, або використовуються раз на кілька місяців. Професійні шеф-кухарі кажуть, що чимало з цього взагалі не потрібно в побуті, пише cnet.com.
Видання опитало професійних кухарів, щоб дізнатися їхню думку, наскільки взагалі є сенс купувати усі ці спеціалізовані подрібнювачі, незвичайні тримачі та хитрі гаджети, що буцімто спрощують приготування їжі. Експерти кажуть, що в побуті можна обійтися базовим набором кухонних інструментів, а деякі спеціальні "гаджети" взагалі є непотребом.
Отже ось список кухонних інструментів, які б не стали купувати професійні кухарі.
Шатківниці
Шатківниця – інструмент для швидкого та нарізання овочів, фруктів (а іноді й сиру) тонкими рівними скибками або смужками. Шеф-кухар і ресторатор Масахару Морімото вважає, що краще вдосконалити свої навички роботи з ножем, щоб готувати тонкі та рівномірні скибочки овочів.
"Шатківнииці можуть бути громіздкими, проблемними в митті та бути небезпечними, якщо ви не будете надзвичайно обережні", – каже він.
Тримачі для цибулі
"Вони призначені для того, щоб допомогти вам тримати цілу цибулину та нарізати її. Замість цього розріжте цибулину навпіл, щоб створити рівну поверхню, щоб вона не покотилася. Якщо ви намагаєтеся нарізати кільцями, збережіть 14 доларів і встромте виделку в корінь і тримайте виделку", – радить Ерік Роуз, провідний шеф-кухар-інструктор Інституту кулінарної освіти з Лос-Анджелеса.
Окуляри для нарізання цибулі
"Марна трата грошей, оскільки вони не утворюють міцної герметичності навколо очей, щоб запобігти потраплянню сполук сірки в очі та сльозам. Тримайте ніж гострим і натомість відчиніть вікно або увімкніть вентилятор", – каже Роуз.
Металеві, скляні, мраморні та акрилові стільнички
Такі дошки підійдуть для подачі страв на стіл. А от для нарізання продуктів треба брати виключно дерев’яні розбиральні дошки, бо інакше ви зіпсуєте ніж, кажуть кухарі.
Подрібнювач курятини
"Не можу уявити, щоб комусь потрібен був інструмент для подрібнення курки за межами ресторану, і навіть ресторани його не використовують. Цей предмет має лише одне призначення, тому я б його пропустив", – каже Роуз.
Інструмент для розбирання трав
"Я люблю чебрець, але ненавиджу його обривати. Коли я був молодим, мене змусили повірити, що цей засіб мені допоможе… Він лежить у моїй шафі та сміється з мене вже майже десять років", – розповів Ерік Роуз.
Якщо треба відділити листя розмарину чи іншої трави від стеблів, просто ковзайте пальцями по стеблу проти росту листя.
Кухонний термометр із зондом
"Це чудовий інструмент, але він може бути дуже дорогим. Я вже можу уявити, як його загублю, зламаю, впущу, випадково викину", – каже Роуз.
Електричний консервний ніж
Пітер Сом, автор кулінарних книг та експерт зі способу життя, вважає, що ручний консервний ніж дешевший, чудово працює і рідше ламається.
"Електричні консервні ножі займають місце, їх може бути важко чистити, і часто важко відкривати банки нестандартного розміру. Гарний ручний консервний нож компактний, надійний і виконує свою роботу без потреби в розетці чи інструкції з експлуатації", – каже Сом.
Різак для авокадо
"Ніж і ложка виконують роботу так само легко, а спеціалізований інструмент рідко підходить для всіх розмірів авокадо. Це просто одноразова хитрість, яка захаращує шухляди", – вважає шеф-кухар Річард Інґрем.
Сепаратор для яєць
Відокремити жовтки від білків вручну не так складно, щоб для цього знадобилося спеціальне обладнання, вважає Інґрем.
Інші непотрібні гаджети
Це ще далеко не всі кухонні інструменти і гаджети, в яких, на думку професіоналів, немає сенсу. Ось ще деякі з них:
- трубка для чищення часнику,
- ножиці для піци,
- ножиці для трав,
- електрична яйцеварка,
- різак та дозатор для масла,
- дозатор для макаронів,
- розпилювач олії,
- електрична картоплечистка,
- гільйотина для бубликів,
- рукавиці для духовки.
Інші побутові поради від фахівців
Як писав УНІАН, фахівці радять замінити стару проводку в квартирі чи будинку, якщо її проклали ще за радянських часів. Вона просто не розрахована на сучасні обсяги споживання електроенергії.
Також ми розповідали, як зрозуміти, що стару чавунну сковороду вже час викинути на смітник.