Запорукою довгого життя є насамперед щастя, кажуть експерти / фото ua.depositphotos.com

Коли ми старіємо, то починаємо більше часу приділяти таким важливим діям, як спорт, правильне харчування та відвідування лікаря. Попри те, що ці заходи, безперечно, допомагають продовжити життя, є один очевидний фактор довголіття, на який експерти хотіли б, аби більше людей звертали увагу. Про це пише Parade

Таким фактором довголіття поділилася авторка книги "Нове щастя: як досягти щастя у віті, де все не так" Стефані Гаррісон. За її словами, згідно з дослідженнями, саме щастя впливає на довголіття набагато більше, ніж ми можемо собі уявити. 

"Деякі з найбільш переконливих досліджень щастя і довголіття походять з Гарвардського дослідження, одного з найтриваліших досліджень, яке спостерігало за групою чоловіків протягом понад вісімдесят років. Дослідники виявили, що хороші стосунки тісно пов'язані з фізичним здоров'ям і добробутом", - зауважила Гаррісон.

Відео дня

Через те, що щастя та міцні зв'язки у вашому житті позитивно впливають на старіння, важливо також визнати, що відсутність цих аспектів може негативно впливати на людей, коли вони старіють. 

"Деякі дослідження виявили, що самотність так само небезпечна для здоров'я, як і викурювання п'ятнадцяти сигарет на день. Це пов'язано з підвищеним ризиком деменції, серцевих захворювань, інсульту та передчасної смерті", - додала письменниця.

З цього випливає те, що перебування в оточенні інших людей та близькі стосунки є секретом довгого життя. 

Своєю чергою доктор філософії Еліза Ейферт Фріман в інтерв'ю для видання розповіла про дослідження, яке показало, що люди з великими соціальними зв'язками мають на 45% менше шансів померти передчасно, ніж ті, які не мають їх.

"Люди, які мають більше соціальної підтримки, як правило, мають краще психічне здоров'я, серцево-судинне здоров'я, імунологічне функціонування, когнітивні здібності, стійкість, задоволеність життям, реакцію на стрес і багато іншого", - запевнила вона.

"Я думаю, що уявлення про те, що щастя є нереальним або недосяжним, ґрунтується на тому, як ми його розуміємо. Багато хто з нас звик вважати, що щастя - це мета, якої можна досягти: якщо ви можете просто робити всі правильні речі правильними способами, то ви "досягнете" щастя і будете відчувати вічний стан радості або задоволеності. Але це не так працює", - підкреслила Гаррісон. 

За її словами, справжнє щастя приходить від створення того способу життя, яке є цілеспрямованим та автентичним. 

"Це не кінцевий результат, це спосіб життя. Коли ми маємо точне розуміння щастя, ми бачимо, що воно набагато доступніше. Ми можемо щодня озиратися навколо і запитувати: "Як я можу ставитися до себе з добротою і співчуттям?", або "Як я можу допомогти комусь іншому?", або "Що я можу зробити, щоб з'єднатися з людиною, яку я люблю?". Це моменти справжнього щастя, які складаються в щасливе та осмислене життя", - пояснила письменниця.

Секрети довголіття

Раніше лікар назвала 5 дієтичних порад, завдяки яким ви зможете прожити довше та здоровіше. Вона наголосила, що необхідно починати кожен прийом їжі з джерела білка, адже під час старіння м'язи починають втрачатися. 

Своєю чергою 110-річна жінка поділилася секретами довголіття. Відомо, що вона пережила іспанський грип, інтернування під час Другої світової війни та втрату рідних, проте продовжувала залишатися на позитиві. 

Вас також можуть зацікавити новини: