
Банани є чудовим джерелом енергії та містять клітковину, яка дуже корисна для вашого кишківника. Однак важливо їсти ці фрукти в помірних кількостях, особливо, якщо ви маєте певні проблеми зі здоров'ям. Тому в verywell health радять обмежитися двома-трьома бананами на день.
За словами дієтолога, доктора медичних наук Александри Розеншток, здорові люди, які не мають проблем з нирками, можуть спокійно з'їдати два-три банани на день.
"Банани загалом безпечні, але люди з порушенням функції нирок ризикують підвищити рівень калію, якщо споживають їх занадто багато", - пояснила вона.
Зазначається, що гіперкаліємія виникає, коли в крові занадто багато калію. Таке порушення може викликати серйозні симптоми, деякі з яких є небезпечними для життя, адже можуть викликати серцеві аритмії, параліч та м'язову слабкість.
Водночас Розеншток додала, що людям з діабетом рекомендовано їсти банани.
Своєю чергою доктор медичних наук Саманта Дієрас зауважила, якщо ви їсте занадто багато бананів, то можете відчувати шлунково-кишковий дискомфорт, до прикладу, гази, здуття живота та діарею.
"Банани можуть викликати неприємні симптоми з боку ШКТ (шлунково-кишковий тракт - УНІАН) з кількох причин: вони містять багато клітковини, а також є продуктом з високим вмістом FODMAP. FODMAP означає ферментовані олігосахариди, дисахариди, моносахариди та поліоли. Деякі люди не можуть ефективно перетравлювати ці вуглеводи, що може спричинити проблеми зі шлунково-кишковим трактом", - пояснили у матеріалі.
Також високий вміст клітковини в бананах може завдати шкоди для людей, які мають проблеми з ШКТ, до прикладу, синдром подразненого кишківника.
Чому банани є гарним перекусом?
За словами експертів, банани містять калій, який може допомогти контролювати кров'яний тиск, антиоксиданти та клітковину, яку варто споживати щодня.
"Менш стиглі банани можуть діяти як пребіотик для живлення кишкових бактерій завдяки вмісту стійкого крохмалю", - додала Розеншток.
Інші поради дієтологів
Раніше дієтологи відповіли, чи корисно пити холодний чай. За словами одного з експерта, незалежно від того, гарячий він чи холодний, чай може бути чудовим способом гідратації.
"Головне - це спосіб приготування: свіжозаварений і непідсолоджений чай - холодний або гарячий - зберігає всі свої поживні властивості", - запевнила дієтолог Грейс А. Дероча.
Також дієтологи розповіли, які продукти містять більше вітаміну C, ніж апельсин. За їхніми словами, до цього переліку увійшли червоний болгарський перець, броколі, капуста, брюссельська капуста, перець чилі, кольрабі і шпинат.