Кава корисна для фізичного і психічного здоров'я.
Щоденне вживання кави може не лише пробудити вас, а й покращити здоров'я. Тим не менш, дієтологи зазначають, що кава має свої обмеження та недоліки.
Видання Parade з'ясувало, що відбувається з організмом, якщо ви п'єте каву щодня.
Дієтологиня Ганна Андерсон розповіла, що кава багата на антиоксиданти, які можуть боротися із запаленнями та захищати клітини від ушкоджень.
"Це може знизити ризик розвитку деяких хронічних захворювань", - пояснює вона.
"Кава покращує концентрацію і час реакції, блокуючи аденозин - нейромедіатор, який спричиняє відчуття втоми, допомагаючи вам чітко мислити, коли це найнеобхідніше", - каже дієтологиня Бесс Бергер.
Дослідження показують, що дві-три чашки кави без цукру та інших добавок можуть допомогти зміцнити здоров'я серцево-судинної системи.
"Кава без додавання цукру або жиру... містить антиоксиданти, які покращують функцію кровоносних судин і зменшують запалення", - пояснює дієтологиня-кардіологиня Мішель Рутенштейн.
Дієтологиня з Клівлендської клініки Джулія Зумпано стверджує, що кава може підвищити спортивну продуктивність, допомагаючи вам тренуватися довше та інтенсивніше. Дослідження показують, що кофеїн може допомогти людям піднімати більше ваги і поліпшити результати в спринтерських дисциплінах.
Кава може забезпечити довгострокове поліпшення роботи мозку.
"Дослідження показують, що у кавоманів нижчий ризик розвитку деяких нейродегенеративних захворювань, як-от хвороба Паркінсона та Альцгеймера. Можливо, це пов'язано із захисною дією кофеїну на клітини мозку", - зазначає Андерсон.
Дані вказують на наявність тісного зв'язку між регулярним вживанням кави і зниженням ризику розвитку діабету 2 типу. Бергер вказує на вміст антиоксидантів і поліфенолів у каві як на причину цієї переваги. Однак Зумпано нагадує, що для підтримання нормального рівня цукру в крові оптимальним варіантом - вживання чорної кави або, принаймні, відмова від цукру.
Андерсон посилається на дослідження, згідно з якими регулярне вживання кави може допомогти зберегти здоров'я печінки та знизити ризик розвитку таких захворювань, як цироз і рак. Вона зазначає, що регулярне вживання кави може також знизити рівень ферментів печінки у людей з підвищеним ризиком розвитку захворювань печінки.
Андерсон зазначає, що кава може допомогти захистити від деяких видів раку, особливо від раку товстої кишки та ендометрія:
Антиоксиданти та інші сполуки, що містяться в каві, сприяють цьому захисному ефекту.
"Вживання кави пов'язують із поліпшенням настрою та зниженням ризику депресії, ймовірно, завдяки здатності кофеїну посилювати вироблення дофаміну в мозку", - ділиться Андерсон.
Бергер зазначає, що кава також може стимулювати роботу кишківника, покращуючи "регулярність" травлення, тобто вона може допомогти вам частіше ходити до туалету і менше страждати від запорів. Дослідження показують, що вона також може збільшити кількість корисних бактерій у кишківнику.
"Вживання занадто великої кількості кави може призвести до занепокоєння, нервозності та прискорення серцебиття. Це відбувається тому, що кофеїн стимулює нервову систему, а надмірна стимуляція може спричинити відчуття перезбудження або занепокоєння", - ділиться Андерсон.
"Період напіврозпаду кофеїну становить п'ять-шість годин, тому вживання кави наприкінці дня може заважати сну, блокуючи аденозин - хімічну речовину, що сприяє відпочинку. Для оптимальної якості сну зазвичай рекомендується уникати кави після 14:00", - ділиться Раутенштейн.
"Щоденне вживання кави також може призвести до залежності, за якої ви відчуваєте симптоми абстиненції - головні болі та втому, коли не вип'єте свою звичайну чашку", - каже Андерсон.
Раніше УНІАН писав, чи можна поєднувати ранкову каву та ліки.