гратен

Напевно, будь-яка жінка у Франції вміє готувати гратен - рецепт побудований навколо картоплі, нарізаної слайсами. Це свого роду запіканка з певного коренеплоду, але часто в неї додають інші овочі, м'ясо або рибу. Дізнайтеся, як можна приготувати гратен, щоб близькі просили добавки.

Класичний картопляний гратен і варіації

Найпростіший рецепт, за яким можна приготувати гратен із картоплі та зробити вечерю нашвидкуруч, не містить жодних "складних" продуктів. Його легко може освоїти будь-яка господиня.

Інгредієнти:

Відео дня
  • кілограм картоплі;
  • двісті мілілітрів 10% вершків;
  • двісті грамів твердого сиру;
  • тридцять грамів вершкового масла;
  • два зубчики часнику;
  • мелений мускатний горіх, сіль, перець.

Такий французький гратен у духовці готується дуже просто - очищаємо картоплю від шкірки, промиваємо її, потім нарізаємо тонкими слайсами, що тонше - то краще. У сотейник виливаємо вершки, додаємо мелений мускатний горіх на кінчику чайної ложки, сіль і перець, а також половину від зазначеної кількості твердого сиру. Ставимо масу на вогонь і розігріваємо, не доводячи до кипіння, поки сир повністю не розплавиться.

Форму для запікання змащуємо вершковим маслом, розподіляємо по дну часник, пропущений через прес. Викладаємо перший шар шматочків картоплі, змащуємо соусом, і так продовжуємо, поки не закінчиться коренеплід. Верхній шар змащувати не потрібно, але можна трохи посолити. Закриваємо форму фольгою, запікаємо в духовці 50 хвилин за 180 градусів Цельсія, потім фольгу прибираємо, посипаємо картоплю сиром, що залишився, і відправляємо назад у духовку. Готуємо ще 10-15 хвилин за 200 градусів Цельсія.

Якщо вам здається такий рецепт занадто простим і нудним, можна зробити гратен із цвітної капусти. Для цього вам, окрім стандартного переліку продуктів, знадобиться ще літр молока і дві цвітні капусти. Картоплю можна залишити, а можна прибрати - за вашим бажанням. Соус готується так само, як у попередньому рецепті, тільки замість вершків молоко.

Далі, якщо використовуєте картоплю, то її чистимо, нарізаємо тонкими скибочками, викладаємо у форму, змащену олією. Змащуємо соусом, зверху викладаємо відварену капусту, розібрану на суцвіття, і також розподіляємо соус. Повторюємо шари, поки не закінчаться інгредієнти. Також можна одразу викласти картоплю та капусту у форму, а соусом залити все наприкінці. Відправляємо в духовку на 50 хвилин за 180 градусів Цельсія під фольгою, потім фольгу знімаємо, посипаємо страву сиром і допікаємо 10-15 хвилин за більш високої температури.

Французький гратен із м'ясом

Такий гратен картопляний готується вже складніше, оскільки склад інгредієнтів змінюється, і м'ясо потрібно обробляти ретельніше, ніж овочі. Краще брати саме шматок свинини або яловичини і перетворювати його на фарш самостійно, але якщо такої можливості немає - підійде і покупний.

Інгредієнти:

  • півкілограма картоплі;
  • триста грамів фаршу;
  • чотириста грамів ріпчастої цибулі;
  • один зубчик часнику;
  • двісті мілілітрів води;
  • п'ятдесят грамів вершкового масла;
  • одна столова ложка солодкої паприки;
  • сім столових ложок рослинної олії;
  • триста грамів сметани;
  • двісті мілілітрів вершків;
  • сорок грамів сиру;
  • сіль, перець, петрушка.

У цьому випадку приготування починається не з соусу, а з овочів. Ріпчасту цибулю чистимо, нарізаємо кільцями або півкільцями, обсмажуємо на олії до золотистого кольору, потім вливаємо трохи води і тушкуємо. На суху сковорідку викладаємо розчавлений ножем зубчик часнику і мелену паприку, обсмажуємо кілька секунд. Туди ж викладаємо фарш, смажимо 7-8 хвилин, солимо, перчимо, через 5 хвилин прибираємо з плити.

Форму для запікання змащуємо вершковим маслом, викладаємо шар картоплі, нарізаної кружальцями, потім фарш, потім цибулю і так, доки не скінчаться інгредієнти. Кожен шар пересипаємо подрібненою петрушкою. Виливаємо у форму склянку води, ставимо на 30 хвилин у духовку за 180 градусів Цельсія під фольгою.

Готуємо соус - у сотейнику змішуємо вершки, сметану, сіль і паприку, збиваємо міксером. Дістаємо гратен із духовки, поливаємо соусом, посипаємо тертим сиром, прибираємо назад на 20 хвилин без фольги до золотистої скоринки.

Вас також можуть зацікавити новини: