Учені відповідають, як щоденне вживання трав'яного чаю впливає на організм. Зокрема, на травлення.
Трав'яний чай - це не просто теплий і ароматний напій. Його століттями використовували для підтримання здоров'я, поліпшення травлення і зниження дискомфорту в животі.
Сьогодні наукові дослідження підтверджують, що певні трави справді можуть допомогти в разі нудоти, здуття, запалення і навіть поліпшити роботу кишківника, як, наприклад, м'ята або кульбаба, пише VeryWell Health. Варто розібратися, які трав'яні чаї варто пити і як вони впливають на наше травлення.
Дослідження показують, що певні трав'яні чаї можуть зменшувати нудоту і блювоту. До таких чаїв належать:
Дослідження доводять, що екстракт ромашки ефективний для полегшення нудоти і блювоти, викликаних вагітністю, а імбир може зменшувати нудоту, блювоту, здуття і дискомфорт у животі, пов'язані з заколисуванням, вагітністю і хіміотерапією.
Імбир може знижувати кількість кислоти, що виробляється в шлунку, запобігаючи її зворотному потоку до стравоходу, що спричиняє печію і розлад шлунка. Дослідження показують, що імбир може полегшувати симптоми гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ), такі як спазми і здуття.
Добавки з імбиром прискорюють спорожнення шлунка, знижуючи ризик дискомфорту і печії. Однак потрібно більше досліджень, щоб визначити, чи чинить імбирний чай такі ж ефекти, як добавки.
Деякі види трав'яних чаїв можуть допомагати боротися із запаленням. Імбирний чай, наприклад, може зменшувати запалення в шлунково-кишковому тракті. Хронічне запалення кишечника спричиняє дискомфорт і підвищує ризик хронічних захворювань.
Імбир же містить потужний антиоксидант, який знижує запалення в організмі, що може зменшувати набряк стінок кишківника.
Чай із м'яти також може зменшувати запалення кишківника, а м'ятна олія допомагає в разі болю і здуття, пов'язаних із синдромом подразненого кишківника (СПК). Однак необхідні додаткові дослідження щодо м'ятного чаю.
Трав'яні чаї, знову ж таки, з імбиру або м'яти можуть зменшувати здуття. Імбир містить сполуки - гінгероли і шогаоли, які стимулюють спорожнення шлунка. Прискорюючи цей процес, імбир знижує неприємне здуття, газоутворення і розлади травлення.
Деякі трав'яні чаї містять травні ферменти й кислоти, що сприяють поліпшенню травлення. Чай із тирличу готують із кореня певних квіткових рослин. Дослідження показують, що чай із кореня тирличу стимулює апетит і полегшує дискомфорт у животі.
Чай із кульбаби готують із зелених частин рослини з яскраво-жовтими квітами. Екстракт кульбаби містить речовини, які сприяють моториці шлунка і покращують травлення.
Фенхель можна вживати сирим або заварювати як чай. Хоча необхідно більше досліджень на людях, в експериментах на тваринах фенхель містить антиоксиданти, які можуть знижувати ризик виразок шлунка.
Трав'яний чай із кореня алтеї, складного вуглеводу, може стимулювати клітини, що виробляють слиз у шлунково-кишковому тракті. Підвищене вироблення слизу покриває стінки шлунка, зменшуючи ушкодження і знижуючи ризик виразок.
Чай із сіною, травою, що стимулює скорочення гладкої мускулатури в кишечнику, може допомогти знизити ризик закрепів. Однак не рекомендується пити його щодня без вказівки лікаря, оскільки це може спричинити діарею.
Фенхель також сприяє випорожненню кишечника і знижує ризик закрепів. В одному дослідженні щоденне вживання трав'яного чаю з фенхелем протягом 28 днів значно збільшило частоту випорожнень в учасників.
Для більшості людей трав'яний чай безпечний і корисний. Проте є кілька моментів, на які варто звернути увагу. Зверніться до лікаря, якщо ви вагітні або годуєте грудьми, щоб дізнатися, чи безпечний для вас трав'яний чай. Деякі трави можуть викликати скорочення матки і підвищувати ризик передчасних пологів.
Деякі трави можуть знижувати ефективність рецептурних препаратів або викликати побічні ефекти. Обговоріть з лікарем або фармацевтом перед початком нового режиму вживання трав'яного чаю.
Раніше УНІАН повідомляв про 5 напоїв, у яких антиоксидантів більше, ніж у зеленому чаї. Антиоксидантні та протизапальні властивості захищають клітини від пошкодження і зменшують ризик хронічних захворювань.
Крім того, ми розповідали про популярну звичку пити чай, яка може стати причиною раку. Температура рідини може мати прямий вплив на розвиток небезпечних онкологічних захворювань.