
Зелений чай добре відомий своїми антиоксидантними та протизапальними властивостями, які захищають клітини від пошкодження та зменшують ризик хронічних захворювань. Як виявилося, це не єдиний напій, що містить велику кількість антиоксидантів, корисних для здоров'я, пише Very well Health.
Білий чай
Цей напій займає перше місце в списку антиоксидантів. На відміну від зеленого чаю, білий піддається мінімальній обробці, тому в ньому зберігається більша кількість катехінів і поліфенолів.
Згідно з результатами дослідження, що опубліковані на сайті National Library of Medicine, ці антиоксиданти можуть покращувати ліпідний обмін, знижуючи рівень ліпопротеїнів низької щільності в крові, таких як холестерин і тригліцериди.
Чай з гібіскуса
Він відрізняється своїми вражаючими корисними властивостями для здоров'я та приємним терпким смаком. Чай, який має яскраво-червоний колір, багатий на флавоноїди та антоціани — антиоксиданти, що зменшують запалення. Цей напій, згідно з дослідженнями, здатен покращити рівень холестерину та знизити артеріальний тиск.
Фіолетовий чай
Він походить з тієї ж рослини, що і зелений та чорний чай, але росте на великих висотах у Кенії. Характерний колір обумовлений антоціанами, тими ж антиоксидантами, що містяться в чаї з гібіскуса та ягодах, у поєднанні з катехінами.
Напій містить поліфеноли, такі як EGCG, що надає йому унікальних антиоксидантних властивостей. Попередні дослідження показують, що його антиоксидантні властивості можуть сприяти здоровому рівню холестерину, регулюванню рівня цукру в крові та здоров'ю кишечника.
Ройбуш
Завдяки своєму природному солодкому смаку та відсутності кофеїну, ройбуш вже давно є заспокійливим засобом для зняття напруги та поліпшення сну. Його вирощують в Південній Африці. Цей чай містить аспалатин і нотофагін. Аспалатин сприяє поліпшенню метаболізму глюкози та жирів, а нотофагін, за результатами попередніх досліджень, має сечогінну дію та захищає нирки.
Матча
Матча — це зелений чай у вигляді порошку, для отримання якого цілі листки подрібнюють і змішують з водою. В ньому міститься більш концентрована доза антиоксидантів, зокрема EGCG, найпотужнішого катехіну в зеленому чаї.
Зазначається, що вживання матчі має зв'язок зі здоров'ям мозку, полегшенням тривоги та стресу, а також зниженням ризику нейродегенеративних захворювань.
Поради щодо вживання різних напоїв
Раніше УНІАН повідомляв, що людям після 60 краще відмовитися від газованиї напоїв, зокрема, від коли. Хірург-ортопед Дуг Лукас посилається на дослідження, які показали, що регулярне вживання газованих напоїв, особливо коли, пов'язане зі зниженням мінеральної щільності кісткової тканини та підвищеним ризиком переломів, особливо в жінок. За його словами, це відбувається через фосфорну кислоту, що міститься в таких напоях.
Також ми писали, що хоча кава й багата на антиоксиданти, які захищають від серцево-судинних захворювань, але цей напій також може вкрай негативно впливати на організм. Дієтологи розповіли про шкоду, яку може завдати кафа організму людини.