Це насіння має величезну поживну цінність.
Останніми роками насіння чіа користується величезною популярністю. Цей суперфуд має величезну поживну цінність і допомагає знизити ризик серцево-судинних захворювань і поліпшити стан кишечника.
Видання Eating Well з'ясувало у дієтологів користь насіння чіа.
"Насіння чіа - чудове джерело антиоксидантів. Антиоксиданти захищають організм від вільних радикалів, які можуть сприяти пошкодженню клітин і розвитку захворювань", - каже Патриція Колеса, магістр наук, дієтолог-нутриціолог.
Дослідження показують, що антиоксиданти, які містяться в насінні чіа, допомагають захистити серце, печінку і запобігти деяким видам раку. Їхній антиоксидантний ефект також сприяє здоровому старінню.
У кожній порції насіння чіа вагою 1 унція міститься 5 грамів білка.
"Доведено, що білки рослинного походження знижують ризик серцево-судинних захворювань, діабету і деяких видів раку. Білок також сприяє насиченню і підтримці м'язів в організмі", - каже Колеса.
Багато поживних речовин, що містяться в насінні чіа, - зокрема клітковина, пребіотики, антиоксиданти й омега-3 - здатні творити чудеса зі здоров'ям кишечника. Вони сприяють зростанню корисних бактерій у кишечнику і не дають шкідливим бактеріям руйнувати його. Клітковина й антиоксиданти, що містяться в насінні чіа, можуть також допомогти запобігти раку товстої кишки.
Насіння чіа - джерело омега-3 жирних кислот, званих альфа-ліноленовою кислотою (АЛК).
"Ми не можемо виробляти АЛК самостійно і повинні отримувати її з їжею. Альфа-ліноленова кислота може бути пов'язана зі зниженням ризику серцевих захворювань", - говорить Колеса.
Дослідження 2022 року показало, що вживання 1 додаткового грама ALA на день на 5% знижує ризик смерті від серцево-судинних захворювань.
Насіння чіа також багате на клітковину - одну з найважливіших поживних речовин для здоров'я серця.
"Клітковина - чудовий засіб для зниження рівня холестерину, що було продемонстровано в одному дослідженні, де учасники змогли помітити помітне зниження кров'яного тиску та рівня холестерину за умови додавання насіння чіа до свого раціону", - каже Бахам.
Хронічне запалення пов'язане з такими проблемами зі здоров'ям, як діабет, серцево-судинні захворювання і рак, тому варто включити в раціон продукти, які допоможуть тримати його під контролем.
Якщо ви дотримуєтеся веганської або вегетаріанської дієти, ви можете бути схильні до ризику дефіциту деяких поживних речовин. Адже продукти тваринного походження, як-от м'ясо, риба та молоко, є одними з найкращих джерел заліза, кальцію, білка й омега-3 жирних кислот. Хороша новина полягає в тому, що всі ці поживні речовини ви можете отримати з насіння чіа.
Поживна цінність насіння чіа
Якщо ви приймаєте антикоагулянти й антитромбоцитарні препарати, або лікуєтеся від діабету чи високого кров'яного тиску, насіння чіа може взаємодіяти з цими препаратами.
"Насіння чіа - хороше джерело клітковини, але занадто велика її кількість за один раз може призвести до закрепів і дискомфорту в шлунку. Якщо ви зараз не їсте багато клітковини, то, ймовірно, краще збільшувати кількість насіння чіа поступово", - каже Колеса.
Крім того, не забувайте пити багато води, коли додаєте у свій раціон насіння чіа.
Якщо у вас є розлади шлунково-кишкового тракту, як-от синдром подразненого кишківника чи запальні захворювання кишківника, вміст клітковини в насінні чіа може спричинити загострення.
Раніше УНІАН писав, що додати у вівсянку для смаку та користі.