У фініків нижчий глікемічний індекс, тому вони можуть бути кориснішими для підтримки рівня цукру в крові, ніж інжир.
Інжир і фініки багато в чому схожі за вмістом цукру, клітковини і необхідних поживних речовин. Однак існують невеликі відмінності в їхній поживній цінності, які визначають, який із сухофруктів буде кориснішим для вашого здоров'я, пише verywellhealth.com.
І інжир, і фініки можуть бути корисними для здоров'я кишечника завдяки вмісту клітковини. Але під час порівняння цих двох продуктів ключовим фактором є клітковина, і інжир лідирує з майже 10 грамами клітковини на 100 грамів порівняно з 8 грамами у фініках.
Інжир містить як розчинну, так і нерозчинну клітковину, які по-різному сприяють травленню. Дослідження показують, що нерозчинна клітковина збільшує об'єм і сприяє ефективному просуванню їжі травним трактом, тоді як розчинна клітковина живить корисні кишкові бактерії та сприяє виробленню коротколанцюгових жирних кислот, які мають протизапальну дію на весь організм.
У 100-грамовій порції інжиру міститься близько 64 грамів вуглеводів, включно з 48 грамами натурального цукру. У фініках вуглеводів більше - 75 грамів, з яких приблизно 63 грами цукру.
Незважаючи на вищий вміст цукру, глікемічний індекс (ГІ) фініків зазвичай варіюється від низького до помірного, зазвичай від 35 до 55, залежно від сорту і ступеня зрілості. Дослідження, проведені як серед здорових дорослих людей, так і серед людей з діабетом 2 типу, свідчать, що фініки не спричиняють різких стрибків рівня глюкози в крові після їди.
Інжир же, навпаки, має дещо вищий ГІ. Сушений інжир зазвичай має помірний ГІ - від 51 до 61, що означає, що він може підвищувати рівень цукру в крові швидше, ніж більшість поширених сортів фініків.
Фініки особливо багаті на поліфеноли - антиоксиданти, відомі своєю здатністю боротися із запаленням і окислювальним стресом. Ці сполуки також можуть відігравати роль у підтримці здоров'я серця, імунітету і здорового старіння.
Інжир також багатий на антиоксиданти, включно з флавоноїдами і каротиноїдами, але його головна сила полягає в мінеральному складі. Він містить більше кальцію, магнію і калію, ніж фініки. Дослідження показують, що це поєднання сприяє зміцненню кісток, здоровій роботі м'язів і загальному здоров'ю серцево-судинної системи.
Крім того, інжир містить більше заліза, ніж фініки: близько 2 грамів на порцію порівняно з 1 грамом у фініках. Хоча різниця і невелика, це може зробити інжир корисним продуктом для підтримання здоров'я крові та профілактики дефіциту заліза, особливо під час вживання разом з іншими продуктами, багатими на залізо.
Раніше дієтологи назвали 6 найкращих сухофруктів - і фініки входять до цього списку, а ось інжир - ні.