Мультиварку цінують за простоту, проте деякі продукти, приготовані в ній, можуть призвести до отруєння.
Мультиварку зазвичай купують для того, щоб закинути інгредієнти в чашу, вибрати програму і не повертатися на кухню до приготування їжі. Ця техніка прекрасно справляється з супами, рагу і тушкованими стравами.
Однак, як виявилося, не все можна у ній готувати. Деякі інгредієнти стануть "гумовими", пересушеними або зовсім розваряться.
Раніше ми вже розповідали, які продукти не можна готувати в мультиварці, і тепер продовжуємо цю тему.
На сайті martha stewart вказуються 14 продуктів, яких не варто готувати за допомогою цього кухонного гаджета, а також пояснюється, чи можна запікати в мультиварці.
Перелік продуктів досить великий. При цьому їх не рекомендується використовувати для приготування в цій техніці з різних причин.
Сушена квасоля прямо з упаковки
У сушеній квасолі, особливо червоній, міститься природний токсин під назвою лектин. Він може спричинити серйозні проблеми з травленням. Низька температура мультиварки не може повністю знищити цей токсин. Якщо дуже хочеться приготувати квасолю, то доведеться попередньо на ніч замочити її, а потім не менше 10 хвилин варити на плиті.
Заморожене м'ясо
Коли мало часу або забули заздалегідь дістати м'ясо з морозилки, є велика спокуса просто так помістити його в чашу до решти інгредієнтів. Здається, що продукт так розморозиться і можна не чекати. Однак через це м'ясо буде надто довго в "небезпечній температурній зоні" - 40-140 градусів. Це ідеальне середовище для розмноження бактерій, які спричиняють харчові отруєння.
Завжди попередньо розморожуйте м'ясо в холодильнику перед приготуванням.
Пісне м'ясо
Грудка або інші нежирні частини тварин можуть здатися корисним варіантом для мультиварки. Однак на виході вони вийдуть сухими, жорсткими та гумовими. Без жиру та сполучної тканини, які додадуть соковитості, це м'ясо буде несмачним. Варто вибрати курячі стегна, свинячу або яловичу лопатку, які при такому приготуванні стануть ніжними й ароматними.
М'ясо або птиця зі шкірою
Якщо ви любите готувати м'ясо з хрусткою та рум'яною скоринкою, то не варто класти такі шматки в мультиварку. Вологе середовище з великою кількістю пари не дасть шкірці підрум'янитися та отримати приємний хрускіт. Замість цього вона буде блідою і несмачною. Краще заздалегідь знімати шкірку, якщо будете використовувати такий кухонний гаджет.
Молюски та риба
Ніжні морепродукти готуються за лічені хвилини, а не за години. Креветки стануть жорсткими, а риба розпадатиметься на пересушені шматочки. При приготуванні страви з морепродуктами в мультиварці не можна просто помістити ці продукти і піти. Потрібно вгадати час і додати їх у чашу в останні хвилини приготування.
Дороге м'ясо
Деякі можуть спробувати приготувати стейк за допомогою цієї техніки, проте це буде суцільним розчаруванням. Цю страву цінують за смачну скоринку та соковитість ідеального просмаження. Вологе середовище не дасть такого результату. Залиште стейки для гриля, сковорідки чи духовки, а для цієї техніки обирайте м'ясо для тушкування.
Рис
Цей продукт у мультиварці перетвориться на липку, клейку масу, більше схожу на клейстер для шпалер, ніж на їжу. Під час довгого готування рис виділить занадто багато крохмалю. Можна спробувати взяти дикий рис або той, який швидко готується, і додати його в останні 30 хвилин програми.
Паста
Макарони чекає та сама доля, що й рис. Їх не варто готувати в мультиварці. Краще відварити окремо, а потім додати в соус перед подачею.
Бекон
Цей продукт додають у страви за копчений смак і спокусливий хрускіт, яких він набуває при термічній обробці. Однак у згаданному кухонному приладі він стає сірим, в'ялим і з мускусним присмаком. Щоб отримати очікуваний результат, окремо обсмажте бекон і перед подачею додайте його у страву, яка готувалася в мультиварці.
Ніжні овочі
На тлі всього перерахованого, багатьох може здивувати, чому в мультиварці не можна готувати овочі. Виявляється, якщо помістити в чашу шпинат, спаржу або інші такі продукти, то вони втратять усі свої смакові якості та навіть колір. Ці овочі краще готувати окремо або додавати в останні 20 хвилин, але ніяк не одразу.
Зелень
Базилік, петрушка та кінза можуть набути гіркуватих, лікарських ноток за тривалої обробки. Посипте страву ними після приготування або в самому кінці.
Продукти в паніровці
Багато хто любить курку, сир або рибу в хрусткому паніруванні. У мультиварці таку їжу готувати не варто. Панірування одразу стане мокрим і в підсумку ви отримаєте страву з хлібними крихтами.
Алкоголь
Такі напої додають, щоб надати продукту унікального аромату і поліпшити його структуру. Однак вся суть методу полягає в тому, що алкоголь випаровується при приготуванні на плиті. У мультиварці цього не відбудеться, і їжа матиме різкий алкогольний присмак.
Випічка
Хоча зараз існує багато рецептів тортів і пирогів для цієї техніки, більша частина випічки погано переносить умови, що створюються всередині чаші. Верх буде щільним і розмоклим через пар, без звичної скоринки, як у духовці.