Зміни, які може відчути організм, якщо місяць не їсти шоколад / Колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Відмова від шоколаду може здатися досить важким випробуванням, адже сучасний світ пропонує безліч його варіацій: починаючи від розмаїття кондитерській тортів та цукерок, і закінчуючи гарячим шоколадом, напоєм, який так смачно пити у холодний сезон.

Однак ви здивуєтесь від переваг, які може спричинити відмова від цього виду солодощів протягом місяця. Про зміни в смакових відчуттях, синдром "шоколадної відмови" та інші деталі теми пише The IdianEXPRESS, посилаючись на думки дієтологів. 

Відмовитися від шоколаду на місяць - наслідки для організму

1. Якщо забути про солодке, ви дійсно забудете про солодке. Дієтологи запевняють, що така відмова від вживання шоколаду здатна спричинити зменшення тяги до солодощів. Тобто, якщо протриматися місяць, ймовірно, вже після вам не захочеться так активно "налягати" на шоколад. Організм "забуде", що має таке смачне та швидке джерело вуглеводів. Але на перших етапах можливий зворотній ефект. Як і на будь-якій дієті, того, що не можна, людина хоче найбільше. Тому слід бути готовим до того, що перший період вам буде хотітися не забути про шоколад, а їсти його коробками. Це треба витримати.

Відео дня

2. Без шоколаду "гойдається" настрій. Шоколад - потужне джерело насолоди для нашого мозку, адже він ідентифікує його як смачну та поживну їжу, якою можна заїсти стрес та поповнити власні запаси "на потім". Не дивно, що на початкових етапах відмови від шоколаду у людей може "гойдатися" настрій. Поява дратівливості також можлива у зв'язку з тим, що ваш організм почав отримувати менше калорій.

3. Без шоколаду "легше" схуднути. Довга дієта, звісно, не передбачає для людини категоричних відмов від чогось. Інакше процес схуднення, ймовірніше за все, закінчиться дуже швидко. Але в разі експерименту з відмовою від шоколаду, дійсно можна трохи скинути ваги. Шоколад дуже калорійний, тому його виключення з раціону може скоротити вашу добову норму спожитих калорій, а значить, підтримати ваше схуднення. Але це можливо за умови, якщо ви не почнете компенсувати "недоїдання" шоколадом якимись іншими снеками та джерелами калорій. Відмова від шоколаду за тієї ж причини здатна знизити рівень цукру в крові.

4. Стан шкіри може покращитися. Багато лікарів пов'язують наявність акне із вживанням шоколаду. Це індивідуально, але зазвичай людям з такою проблемою фахівці рекомендують виключити шоколад з раціону. Тому, якщо ви не їстимете шоколад місяць, очікувано, що стан вашої шкіри може вас здивувати. 

5. Без шоколаду - без карієсу? Лікарі кажуть, якщо менше їсти шоколаду, можна зменшити ризик виникнення карієсу в ротовій порожнині. Звісно, вже наявній проблеми відмова від цього солодкого не допоможе.

Чим замінити шоколад в раціоні

Якщо є бажання спробувати виключити зі свого життя шоколад, можна розпочати з простого: перейти на реальний шоколад - тобто шоколад з високим вмістом какао (понад 70%). Він буде гіркішим та дозволить позбавитися залежності від солодкого смаку шоколаду. Далі вже можна спробувати взагалі відмовитися від шоколаду. Фахівці згадують про такі альтернативи, як сухофрукти. Хоча, підкреслимо, що в них цукру може виявитися не менше, ніж в шоколаді. Більш корисний варіант для організму - перейти просто на фрукти. В залежності від сезону, природа пропонує кожному ціле розмаїття солодких плодів. Також можна експериментувати з домашніми рецептами та обрати замість шоколаду якісь інші варіанти в основу випічки. 

Кому слід уникати взагалі їсти шоколад?

Перш за все, йдеться про людей, які мають контролювати рівень цукру в крові. Їхня дієта не дозволяє вживати багато шоколаду, а частіше, взагалі його виключає. Також у групі "ризику" люди з такими захворюваннями, як гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ) або мігрень в анамнезі. Лікарі кажуть, що їм теж слід бути обережними із вживанням шоколаду. Ця порада стосується й людей, які страждають від синдрому подразненого кишківника.

Що буде, якщо щодня їсти шоколад

Попри згадані переваги відмови від шоколаду, без зайвої хімії та домішок він вважається досить корисним для організму за умови помірного вживання. Такі ласощі позитивно впливають на травлення, здатні знизити ризик виникнення серцево-судинних захворювань за рахунок амінокислот, які має какао. Читай в матеріалі детальніше про переваги від щоденного вживання шоколаду

Вас також можуть зацікавити новини: