Яка може бути потенційна користь від вживання ягід чорниці.
Чорниця - смачна низькокалорійна ягода, ефекти від вживання якої багато хто асоціює з покращенням зору. Але які позитивні та негативні зміни наш організм дійсно здатний відчути, якщо почати додавати цей інгредієнт до свого щоденного раціону.
Як правило, дієтологи радять додавати в один зі своїх прийомів їжі від 1/2 до 1 склянки свіжої або замороженої чорниці. Це "золота норма", яку більшості з нас слід їсти у день - вона має достатню кількість вітамінів, клітковини та антиоксидантів, якими відома ягода чорниця, зазначає EatingWell.
Зокрема, чорниця багата на антиоксидант "антоціан" - ця сполука може допомогти захистити клітини вашого організму, покращити імунітет, поліпшити загальний стан самопочуття та навіть, на думку дієтологів, підтримати стабільну вагу тіла.
Згідно з дослідженням 2021 року, опублікованим у Molecules, чорницю "рекламують" для суспільстві завдяки низці позитивних змін, які вона здатна спричинити на здоров'я людини. Згідно з даними Міністерства сільського господарства США, на 100 грамів цієї ягоди припадає всього 86 калорій, тоді як її склад "багатий" на вітаміни та амінокислоти. Головні з них: натрій - 2 мг, калій - 116 мг, вітамін С - 15 мг, вітамін К - 29 мкг, вітамін А - 5 мкг.
Водночас висновки вчених, опубліковані в Advances in Nutrition у 2020 році, стверджують, що сполуки чорниці здатні знизити у людини відчуття стресу, а також зняти певні запалення в організмі. Це два важливі фактори, з точки зору зниження ймовірності розвитку хронічних захворювань у людини.
За словами дієтолога Бріттані Любек, йдеться про хвороби серця, діабет 2 типу та зниження когнітивних функцій. "Вважається, що це пов’язано з наявністю в чорниці антоціанів (які є потужними пігментами та антиоксидантами)", - каже вона.
Дієтолог також підтвердила, що чорниця дійсно може позитивно вплинути на ваш зір - вона містить вітаміни С і А, необхідні для потенційного зниження ризику появи вікової дегенерації жовтої плями. Про це також свідчить науковий огляд про користь чорниці, опублікований у 2019 році від Antioxidants. Любек каже:
"Чорниця має високий вміст флавоноїдів, які пов’язані з меншим ризиком появи катаракти та дегенерації жовтої плями"
Чорниця є хорошим джерелом клітковини, необхідної поживної речовини, яка може допомогти з регулярними походами до туалету: запобігати запорам і підтримати здорову мікрофлору кишечника. "Дієта, багата клітковиною, асоціюється з покращеннями метаболічних процесів у організмі", - каже Любек.
Також щоденне вживання чорниці може посилити рівень колагену - компоненту, важливого для молодості та гарного вигляду нашої шкіри. Антиоксиданти, які містяться у чорниці, знищують вільні радикали, які можуть пошкодити вашу шкіру та прискорити її старіння, стверджує фахівець.
Хоча зрозуміло, що чорниця є корисним доповненням до будь-якої дієти, вона може не підійти людям із чутливістю або алергією. Чорниця містить саліцилати, природні хімічні речовини, які входять до складу багатьох фруктів і овочів. Людям, які мають чутливість до саліцилатів, не варто їсти чорницю. Серед побічних реакцій організму можливі головний біль, проблеми з травленням або проблеми зі шкірою.
Скоро настане зима, тому слід заздалегідь подумати, як можна підтримати імунітет в організмі корисним харчуванням. Так, є кілька цікавих варіантів заготовок, які можна зробити з чорниці. Ягоду можна або заморозити, або зварити з неї корисний сироп, варення, джем або навіть вино. Рецепти, як правильно використати чорницю, читай тут.