Корисні властивості чорниці / фото zrenie.me

Цікавий факт: назва ягоди в російській мові походить від слова «чорнити» - фарбувати руки і рот. На латині етимологія слова інша-однокореневе зі словом «корова», так як за старих часів листям чорниці годували худобу.

Користь чорниці

Чорниця - в чому допомагає / pinterest.ru

Ягода сама по собі-справжній «вітамінний бум». У складі знаходяться: магній, кальцій, марганець, вітаміни А, В і С і, звичайно ж, антоціани, які і надають синій відтінок чорниці. До речі, вона вважається рекордсменом серед інших продуктів за кількістю антиоксидантів. 

Відео дня

Читайте також"Не коров'яче": діти розповіли про шкоду і користь рослинного молокаЦі речовини пов'язують вільні радикали і захищають клітини від негативного впливу, тому знижують ризик розвитку онкології. Сприятливо впливають на серце, судини і очі. Флавоноїди і таніни - теж антиоксиданти, які є в складі чорниці. Їх роль інша - пригнічувати будь-які запальні процеси в організмі.

Не можна обійти стороною і листя чорниці - вони надають інсуліноподібну дію і нормалізують цукор при діабеті.

Чорниця для очей

Виробничі компанії, які обіцяють ідеальний зір, як результат вживання ягід, брешуть і обманюють. Насправді, єдиний вплив, який чорниця надає на очі - покращує кровообіг і тому знижує ризик відшарування сітківки. Екстракти чорниці входять до складу багатьох БАДів, як допоміжні елементи для лікування хвороб очей. Позитивно впливає на зір тих, хто багато працює за комп'ютером, але диво-засобом, на жаль, не є.

Чорниця при захворюваннях шлунково-кишкового тракту

Додатково чорницю застосовують, як засіб проти діареї, гастриту або виразки. Для цього вибирають свіжі або сушені ягоди. Чорниця закріплює, тому серед народних засобів вважається одним з кращих способів налагодити роботу кишечника.

Шкода чорниці

Не рекомендується вживати чорницю, якщо у вас сечокам'яна хвороба. Активні речовини можуть спровокувати появу нових каменів. 

Добова норма ягід для дорослої людини - 100 гр. Якщо переборщити, буде алергія або запор.

Як вибирати і зберігати чорницю

Як вибирати чорницю / pinterest.ru
  • Звертаємо увагу на восковий наліт. Якщо він є - ягоди свіжі;
  • Чорниця не повинна бути на дотик м'якою, з запахом бродіння або пускати сік;
  • Ідеальний відтінок - чорний без блідих плям.

Як зберігати чорницю

Навіть в холодильнику при правильній температурі ягоди зберігаються не більше двох днів. Не мийте відразу все, що купили - залиште в ємності і потім очищайте порційно перед їжею. 

Для заморозки переберіть ягоди і промийте їх. Викладіть на рушник до повного висихання, потім викладіть в контейнер шарами і поставте в морозильну камеру. Після того, як ягоди злегка затвердіють, можна пересипати в пакет. Такий варіант заморозки не дозволить порушити цілісність чорниці або «склеїти» її. 

Зберігатися чорниця в такому стані може до року.

Вас також може зацікавити: