Знаючи це, кавуном можна буде порадувати себе і за тиждень / колаж УНІАН, фото УНІАН, ua.depositphotos.com

Соковитий, стиглий кавун - це те, чого ми з нетерпінням чекаємо щоліта. Але частенько виникає питання: як його зберігати? Адже якщо ми і купуємо його, то вагою близько 5-7 кілограмів, а на великі сім'ї і зовсім - вагою в 10-12 кг.

Крім ваги, кавун ще й займає багато місця на стільниці або в холодильнику. Але вихід із цієї ситуації є, пише Martha Stewart. Видання проконсультувалося з технологом з продуктів харчування Ізабеллою Мачко з Parker Development, Inc, і було знайдено одразу кілька способів правильного зберігання кавуна.

Як зберігати кавун

Насамперед потрібно знати, що кавун належить до не-клімактеричних фруктів, тобто він не продовжує дозрівати після того, як його зрізали з батога.

Відео дня

Кавуни (в ідеалі) збирають у момент повної зрілості, тож, на відміну від клімактеричних фруктів, як-от банани чи авокадо, які стають кращими перед тим, як почати псуватися, кавуни починають втрачати свіжість одразу ж, щойно потрапляють на полиці магазину.

Цілий кавун

"Щойно ви розрізаєте кавун, термін його зберігання змінюється", - каже Мачко. Шкірка кавуна слугує захисним бар'єром, який запобігає контакту м'якоті з киснем - саме він із часом призводить до псування плоду, пояснює експерт.

Коротко кажучи, зберігайте кавун цілим якомога довше. Якщо не плануєте їсти його одразу після покупки, дочекайтеся моменту перед подачею, щоб нарізати.

Нарізаний кавун

Після того як кірка пошкоджена, ситуація змінюється. За словами Мачко, внутрішня м'якоть через високий вміст води стає легкою мішенню для псування. Тому навіть якщо ви просто розрізали кавун навпіл, зберігання набуває ключового значення.

Будь-який нарізаний кавун необхідно одразу ж накрити і прибрати в холодильник, щоб максимально продовжити свіжість. З невеликими шматочками все просто: часточки і кубики можна зберігати в герметичних контейнерах.

З великими шматками, наприклад половиною або чвертю кавуна, складніше через велику відкриту поверхню. Хороша новина в тому, що достатньо накрити тільки зріз, а не всю кірку. Харчова плівка - зручний варіант, оскільки вона щільно прилягає. Вощені серветки дають схожий ефект.

Скільки зберігається кавун

Цілий: цілий нерозрізаний кавун може спокійно пролежати на столі за кімнатної температури від одного до двох тижнів. Якщо є місце в холодильнику, зберігання там продовжить термін придатності ще на кілька тижнів.

Нарізаний: спосіб нарізки злегка впливає на термін зберігання. За словами Мачка, в холодильнику кавун зберігає свіжість від трьох до семи днів. Великі шматки - ближче до семи днів, а кубики або часточки можуть почати псуватися вже через три дні.

Якщо хочете, щоб кавун зберігався довше, залишайте кірку навіть після нарізки, радить Мачко. "Кірка допомагає зменшити контакт м'якоті з повітрям і служить захисним бар'єром", - пояснює вона.

Інші цікаві новини про кавун

Раніше УНІАН повідомляв про кілька ознак, які говорять про погану якість кавуна. Дуже прикро купити великий плід і виявити, що всередині він позбавлений смаку та незрілий. Тому є 5 ознак, які варто запам'ятати, щоб стати експертом у цьому питанні.

Крім того, ми розповідали, як їдять кавун у різних країнах. Деякі способи здатні здивувати, як, наприклад, на Близькому Сході. Там їдять кавун із сіллю або поєднують із солоним сиром.

Вас також можуть зацікавити новини: