Міфи про пасту, у які вірять мільйони: італійський шеф пояснив, що ви робите не так

Паста здається найпростішою стравою, але багато популярних порад із соцмереж тільки псують результат.

Пасту заслужено вважають ідеальним варіантом для вечері в будній день: її практично неможливо зіпсувати, вона готується за лічені хвилини і дає змогу отримати ситну страву без зайвих витрат. Процес приготування пасти всім здається простим - довести воду до кипіння, зварити макарони, злити воду і змішати їх із соусом.

Але через широку популярність пасти в соцмережах з'явилося безліч "лайфхаків" і вірусних трюків, що обіцяють ресторанний результат за менших зусиль. Правда тільки в тому, що, за словами професійних кухарів, багато з цих популярних прийомів сумнівні або навіть відверто шкідливі для кінцевого результату, пише CNET.

Шеф-кухар ресторану De Majo Restaurant & Terrace у Венеції Філіппо де Маркі назвав найчастіші помилки, яких припускаються домашні кухарі під час приготування класичної італійської пасти, - і пояснив, як їх уникнути, щоб паста виходила смачною щоразу.

Ви кидаєте спагеті в стіну?

"Це не найкращий спосіб визначити ступінь готовності. Текстура пасти змінюється, коли вона вдаряється об стіну, і це не дає точного розуміння, чи правильно вона зварена", - каже де Маркі. До того ж ви ризикуєте забризкати стіну крохмальною водою або спостерігати, як макаронина повільно сповзає вниз за плиту.

Краще просто витягнути одну ниточку і спробувати. Так ви точно зрозумієте, чи досягла паста ідеального ступеня al dente.

Навіщо ви додаєте оливкову олію у воду для варіння пасти?

За словами де Маркі, одна з найгірших помилок - лити дорогу оливкову олію у воду, сподіваючись, що вона завадить пасті злипнутися. Оливкова олія необхідна в багатьох пастах, але - вже на тарілці.

Дехто думає, що олія допомагає пасті не злипатися, але "вона просто плаває на поверхні і ніяк не покриває макарони", - пояснює де Маркі. Найкращий спосіб уникнути злипання - використовувати багато води, регулярно помішувати пасту в перші хвилини варіння і вибирати каструлю відповідного розміру.

"Так пасті буде достатньо місця, щоб вільно рухатися і варитися рівномірно", - додає він.

Чи потрібно закривати каструлю під час варіння макаронів?

"Готувати пасту потрібно з відкритою кришкою. Це запобігає тіканню води і допомагає контролювати процес приготування. Плюс, пара вільно йде, вода менше піниться і не перетворюється на крохмальний хаос", - радить де Маркі.

І, як уже зазначалося, обов'язково використовуйте каструлю потрібного розміру - це важливо для рівномірного приготування.

Чи закипить вода швидше, якщо додати сіль?

Нещодавнє обговорення на Reddit показало, що багато хто не впевнений, чи впливає сіль на швидкість закипання води. Насправді сіль відіграє важливу роль, але не в нагріванні. Домішки дійсно можуть змінювати точку кипіння, але кількість солі, яку ви додаєте у воду для пасти, значення не має.

А ось для смаку сіль життєво важлива. "Якщо солі недостатньо, паста виходить прісною", - попереджає де Маркі.

Чи потрібно відразу зливати воду з пасти?

Є причина, з якої вода від пасти так цінується кухарями. Вона містить солоний, насичений крохмалем розчин, який посилює смак соусу і допомагає йому краще покривати пасту.

"Це робить страву більш цілісною та насиченою. Трохи вологи творить дива", - каже де Маркі. Тому рекомендує не зливати повністю всю рідину після варіння.

Чи потрібно промивати спагеті після варіння?

Якщо ви не хочете отримати від бабусі-італійки удар качалкою або дерев'яною ложкою, не промивайте пасту холодною водою.

"Це змиває крохмаль, який допомагає соусу зчіплюватися з пастою. Тепло пасти, що залишилося, допомагає соусу і макаронам "одружитися", створюючи цілісну страву. Уявіть: паста і соус повинні з'єднатися і "жити щасливо", а не отримувати холодний душ перед подачею", - пояснює шеф-кухар.

Інші цікаві новини про італійську кухню

Раніше УНІАН повідомляв, що італійську кухню незабаром можуть визнати об'єктом культурної спадщини ЮНЕСКО. Остаточне рішення очікується в грудні 2025 року.

Однак, водночас, відомо, що італійська кухня більше не найсмачніша у світі. Згідно з рейтингом TasteAtlas, складеним на основі більш ніж 477 тисяч відгуків на майже 15,5 тисяч страв у його базі, у 2024 році кухня Греції набрала 4,6 із 5 балів, що достатньо для того, щоб стати лідером. Італія ж опинилася на 2 місці.

Вас також можуть зацікавити новини: