
Багато людей, які готують для себе або своїх близьких, хоч раз замислювалися, як зробити так, щоб спагеті не злипалися під час варіння. Через це вони втрачають свій привабливий вигляд, а також їх складніше дістати і розкласти по тарілках.
Ми дізналися, що на це впливає і як варити спагеті в каструлі. Раніше ми розповідали, як варити пельмені, щоб вони не розварювалися.
Нове дослідження Лундського університету показує, що глютен відіграє важливу роль у збереженні цілісності спагеті під час варіння.
Як зробити, щоб спагеті не злипалися
Лундський університет (Швеція) провів відповідне дослідження і дійшов висновку, що всьому виною глютен. Також відіграє важливу роль кількість солі, яку додають у воду.
Науковці використовували передові аналітичні методи, щоб вивчити внутрішню структуру куплених у магазині спагеті. Для цього придбали як звичайні, так і безглютенові. Виявилося, що для збереження структури пасти під час приготування потрібен глютен.
За словами старшого викладача хімії університету Андреа Скотті, у звичайних спагеті глютен виконує роль захисної сітки, яка зберігає крохмаль. А ось у безглютеновій продукції міститься штучна матриця, яка правильно працює тільки якщо дотримуватися всіх умов приготування. В іншому разі ця матриця руйнуватиметься.
За допомогою ренгтенівського випромінювання, а також маловуглового розсіювання нейтронів вченим вдалося вивчити продукти харчування на мікроскопічному рівні. Свої результати вони зіставляли з текстурою, глікемічним індексом і терміном придатності "піддослідного". Дослідникам також вдалося з'ясувати, як на кінцевий результат впливає кількість солі.
Так, якщо її буде забагато або процес варіння буде надто довгий, то тільки паста з нормальною кількістю глютену впорається з такими умовами. Ці два чинники впливають на мікроструктуру продукту.
Тому важливо не лише, скільки варити спагеті, а й кількість солі, яку додаєте у воду. Насправді в питанні часу варто орієнтуватися на інформацію на упаковці. Саме виробник найкраще розуміє склад свого продукту та правила його приготування.
Загалом час варіння спагеті зазвичай займає від 7 до 12 хвилин. Тому не варто тримати пасту в гарячій воді по 20 хвилин і довше. На кожні 100 грамів спагеті потрібно близько одного літра води, а тому краще спершу визначитися з кількістю продукту, а потім підібрати каструлю, яка вмістить потрібний об'єм води. Якщо говорити про сіль, то 10 грамів буде цілком достатньо.
З готових спагеті зливають воду, а ось промивати їх не потрібно. За бажанням можна додати в готову страву трохи рослинної або вершкової олії.













































































