Не кожна поза для сну однаково хороша/ ua.depositphotos.com

Поза для сну має величезний вплив на якість і тривалість сну, але деякі пози для сну можуть зробити вас більш схильними до кошмарів.

Як пише Tom’s Guide, дослідження зв'язку між положенням під час сну та сновидіннями показало, що люди, які сплять на лівому боці, більш схильні до кошмарів, ніж ті, хто спить на правому боці.

Як зазначає розшифровувач снів Тереза Ченг, існує певна кількість досліджень, які свідчать про те, що сон на правому боці призводить до більш катарсичних і цілющих сновидінь, на відміну від сну на лівому боці.

Відео дня

"Сон на лівому боці, однак, може бути пов'язаний з кошмарами, оскільки сон на лівому боці створює більше навантаження на серце. Коли є стрес, якість сну погіршується, і кошмари неодмінно слідують за ним", - додає вона.

Вона також вказує, що люди, які сплять на спині, також страждають від більшої кількості кошмарів, ніж ті, хто спить на животі. 

Чи може апное уві сні також викликати кошмари?

Ченг вважає, що нічні кошмари під час сну на спині можуть бути пов'язані з тим, як положення під час сну впливає на наше дихання. Дослідження  показали, що проблеми з диханням, такі як апное уві сні, загострюються під час сну на спині, що, як пояснює дослідниця, може призвести до поганих снів.

"Люди, які мають проблеми з нічним диханням, частіше переходять від глибокого до швидкого сну і бачать тривожні сновидіння. На сьогоднішній день немає достатньої кількості досліджень, щоб припустити, що положення під час сну може впливати на сновидіння, але є ґрунтовні дослідження, які свідчать про те, що проблеми з диханням спричиняють погану якість сну. При поганій якості сну зростає ймовірність кошмарів", - каже вона.

Чи можна спати без кошмарів?

Якщо ви страждаєте від нічних кошмарів, зміна положення під час сну може вплинути на ваші сни, тому дослідниця радить поекспериментувати. Найкращий підхід - спати в позі, оптимальній для здорового дихання, і, ймовірно, на правому боці, що потенційно краще для сновидінь. Водночас сон на правому боці не найкращий, якщо ви страждаєте від печії.

Однак нічні кошмари залежать не лише від пози для сну - важливу роль відіграє середовище, в якому ви спите, та режим сну. 

Раніше УНІАН писав, що те, як ви спите, може розповісти чимало дивовижного про вашу особистість і соціальну поведінку. Ваша поза сну - на спині чи на животі - свідчить про певні особливості вашого характеру.

Вас також можуть зацікавити новини: