Манера спілкування багато що може сказати про людину / фото ua.depositphotos.com

Ніхто не народжується емоційно зрілим та мудрим. На відміну від природного дару високого інтелекту, ці риси формуються протягом усього життя. Декому їх не вистачає навіть в старості. 

Один із найкращих способів побачити, наскільки хтось насправді є емоційно дорослим – це послухати, що каже ця людина. Видання HackSpirit наводить перелік із 10 фраз, які видають емоційно незрілу та нерозсудливу людину.

  1. Мені так не пощастило! Однією з найяскравіших ознак емоційної незрілості людини є спроба звинуватити у своїх невдачах ті речі, які перебувають поза її контролем. Звичайно, це не означає, що всі ваші негаразди – це виключно ваша провина. Але зріла людина зосереджується на тому, аби запобігати проблемам і вирішувати їх, а не на пошуку винних.
  2. Як скажеш. Пасивно-агресивні фрази, які показують співрозмовнику зневагу до сказаного ним – ще одна ознака емоційної незрілості. Особливо, якщо за цією фразою людина закочує очі. Це свідчить про небажання чи нездатність до здорового та ефективного спілкування.
  3. "Я завжди" або "Я ніколи". Така спроба приписати собі абсолютну стабільність у чомусь насправді мало чим відрізняється від не менш ультимативного (і часто безпідставного) звинувачення на кшталт "Ти завжди…" робиш щось погане, наприклад, забуваєш винести сміття. Це неефективний і малопродуктивний спосіб вирішення проблем.
  4. Я такий, який є. Емоційно зрілі люди знають, що просто бути собою – це добре. Але це не означає, що варто ігнорувати свої недоліки і відмовлятися від подальшого самовдосконалення. На жаль, незрілі люди помилково вважають, що "бути собою" означає виправдовувати свої недоліки.
  5. Мені просто байдуже. Дорослі люди повинні усвідомлювати свою відповідальність принаймні за себе і своє найближче оточення. Лише дітям дозволено жити у своїй маленькій бульбашці. Якщо ви не будете піклуватися про власне здоров’я, ви будете хворіти. Ігноруючи почуття оточуючих, ви залишитеся самотнім.
  6. У тебе це виходить краще. Іноді ця фраза справді констатує об’єктивну реальність. Але деякі люди зловживають нею, щоб змусити інших робити щось замість них. 
  7. Ну, я ж тобі казав! Якщо хтось припустився помилки попри ваше застереження, це ще не привід до морального самоствердження перед цією людиною. Крім того, подібне самохизування передбачає думку, що ви нібито завжди праві в усьому, і тому всі мають дослухатися всіх ваших порад. Зрілі люди розуміють, що їхня компетенція є обмеженою і стосується лише певних речей.
  8. Хтось може з цим щось зробити? Ця фраза зазвичай використовується, коли щось раптово йде не так, наприклад, коли на підлогу розливається їжа чи напої. Або коли під час важливої ділової зустрічі виникають технічні проблеми. Такими словами людина демонструє, що вона не готова брати ініціативу на себе та, ймовірно, вважає решту безініціативними та некомпетентними через те, що вони самі одразу не кинулися рятувати ситуацію.
  9. Моя колишня була просто ненормальною (Мій колишній був просто ненормальним). Це незріло, оскільки часто призводить до відсутності саморефлексії. Думка про те, що в невдачі стосунків винен лише ваш партнер, може залишити поза увагою ваші власні недоліки.
  10. Просто слухай мене, я знаю, що кажу. Надмірна самовпевненість є ознакою незрілості. На людей, які думають, що вони завжди праві, колись очікує жорстке пробудження від ілюзій. Це не тільки ознака надмірно роздутого его, але й ознака замкнутості. Зрілі люди висловлюють незгоду ввічливою манерою та з повагою до думки співрозмовника.

Інші цікаві матеріали на тему стосунків з людьми

Як писав УНІАН, є чіткі маркери, які можуть дати зрозуміти, що чоловік глибоко ображений жінкою. Про образу можуть свідчити деякі зовнішні прояви - наприклад, чоловік більше не проявляє інтерес до того, чим захоплювався, активно взявся вдосконалювати себе, став менш соціально активним або ж навпаки - соціальна активність підвищилась.

Відео дня

Також ми розповідали про п'ять речей, до яких розумні люди ніколи не прив'язуються. Психологи зазначають, що бути по-справжньому розумним означає знати, що дійсно важливо для вас у житті, і не давати збити себе з наміченого шляху.

Вас також можуть зацікавити новини: