Названо 8 фраз, які використовують тільки егоцентричні люди / фото ua.depositphotos.com

Якщо ви коли-небудь спілкувалися з кимось, хто здається надмірно зосередженим на собі, можливо, ви маєте справу з егоцентричною людиною. Часто такі люди мають особливу манеру спілкування.

Про це пише Hackspirit. Зазвичай егоцентричні люди використовують у розмовах 8 фраз, які дають зрозуміти, що ви маєте справу саме з такою особистістю.

1. "Досить про тебе, давай поговоримо про мене".

Відео дня

Ця фраза – класичний показник егоцентризму. Розпізнати це можна, наприклад, коли ви ділитеся важливою особистою історією з людиною, а вона перебиває вас і переводить розмову на себе.

Це може призвести до того, що ви почуватиметеся непочутими та неважливими. Ця фраза – не лише вбивця розмови, але й червоний прапорець, який вказує на те, що ви маєте справу з егоцентричною людиною. Їх цікавлять лише власні історії, почуття та переживання.

2. "Я не егоїст, я просто дбаю про себе".

На перший погляд, це твердження може здатися демонстрацією здорової турботи про себе. Але коли ним зловживають, воно часто стає прикриттям для егоцентричної поведінки. Люди, які регулярно використовують цю фразу, можуть необґрунтовано ставити свої потреби вище за інші.

Якщо вони постійно скасовують плани в останню хвилину або відмовляються йти на компроміс щодо спільних рішень, вони можуть виправдовувати свої дії цією фразою. Однак важливо розрізняти здорову турботу про себе і поведінку, сфокусовану на собі.

3. "Я просто говорю правду".

Цю фразу егоцентричні люди часто використовують як виправдання для різких  коментарів.

Насправді це називається ілюзією асиметричного розуміння. Це когнітивне упередження, коли люди думають, що знають інших краще, ніж вони самі ʼ.

Егоцентричні люди часто вважають, що вони краще розуміють ситуації або людей, що призводить до помилкової думки про те, що їхня "чесність" не тільки виправдана, але й необхідна.

4. "Мені ніхто не потрібен".

Ця фраза може звучати як декларація незалежності, але вона часто розкриває егоцентричну особистість.

Люди, які часто вживають цю фразу, можливо, намагаються показати, що вони є самодостатніми до такої міри, що думки, почуття чи потреби інших людей не мають для них значення.

За своєю природою ми соціальні істоти, і наші стосунки з іншими допомагають нам рости і процвітати. Пам'ятайте, що це нормально – покладатися на інших і дозволяти їм покладатися на вас. Це частина людського буття.

5. "У мене немає на це часу".

Ми всі бували в такій ситуації, коли виснажені та перевантажені великою кількістю роботи або низкою зобов'язань. І в такі моменти може вислизнути фраза "у мене немає на це часу".

Але якщо її використовувати занадто часто, вона може свідчити про егоцентричне ставлення до себе. Вона свідчить про те, що час мовця є ціннішим за час інших або що його пріоритети завжди важливіші.

6. "Я це вже знаю".

Ця фраза часто є паличкою-виручалочкою для егоцентричних людей. Вони використовують її, щоб зберегти почуття переваги або контролю в розмові.

Наприклад, ви можете з радістю поділитися новою інформацією або цікавим фактом, який щойно дізналися, а у відповідь чуєте: "Я це і так знаю".

Ця фраза може залишити у вас відчуття, що вас не цінують або не чують. Але пам'ятайте, що це не роздуми про ваші знання чи цінність. Це просто спосіб, яким егоцентричні люди самостверджуються. 

7. "Цього б не сталося, якби ти мене послухав".

Погодьтеся, ця фраза може вжалити. Її часто використовують егоцентричні люди, щоб перекласти провину і уникнути відповідальності за свої дії.

По суті, вони кажуть, що якби ви лише дослухалися до їхніх порад чи вказівок, поточна проблема чи ситуація не виникла б. Але всі помиляються, і ніхто не знає всіх відповідей – навіть самопроголошені експерти.

Почути це може бути важко, але не дозволяйте цьому похитнути вашу впевненість. 

8. "Я завжди правий".

Ця фраза може бути найбільш промовистою з усіх. Егоцентричним людям часто важко визнати свою неправоту. Вони можуть вважати, що їхня думка є єдиною правильною, і відкидати точки зору інших.

Але ось що важливо пам'ятати: ніхто не має рації завжди. Ми всі маємо різні погляди, досвід і знання, які формують наше розуміння світу. Саме через обмін цими різними точками зору ми вчимося і розвиваємося.

Вас також можуть зацікавити новини: