Яблука треба збирати дуже обережно, вручну, і переглядати при цьому на пошкодження. Тільки такі яблука зможуть зберігатися взимку.
Знання того, як збирати яблука, є ключем до збору якісних фруктів та уникнення будь-яких пошкоджень ні їм, ні дереву. На щастя, існує простий метод, який можна використовувати, щоб щоразу бездоганно збирати яблука, пише досвідчений садівник Дрю Свейнстон для сайту Homes and Gardens.
Перше, що він радить – визначити точний час достигання сортових яблук саме у вашому кліматі та на конкретному місці зростання яблуні. Він каже, що це запорука успіху та гарантія мати смачні яблука протягом зими. Стигле яблуко має бути повністю розвиненим, зеленим, червоним чи жовтим, в залежності від ознак сорту, та твердим на дотик. А якщо скуштувати яблуко після збору, то воно має бути солодким і соковитим.
Ознакою достигання є опадання яблук. Садівник каже, що коли дерево починає скидати плоди, це свідчить про їх стиглість. Ці яблука чудово підходять для приготування соку, але не для зберігання, оскільки вони часто пошкоджуються, падаючи з дерева.
Він додав, що не усі плоди дозрівають одночасно – це залежить від кількості сонячного світла, який потрапляє на то чи інше яблуко. І можливо, знадобиться повернутися до дерева кілька разів, щоб обережно зняти усі яблука. Починати при цьому треба знизу та з країв крони, та поступово рухатися вгору та в середину.
Зверніть увагу, що плоди треба збирати у суху погоду і переглядати кожне яблуко, адже навіть один фрукт з ознаками хвороби чи гниття може швидко зіпсувати увесь ящик.
Ручний збір підходить для невеликих яблунь. Але якщо дерево вже вирвалося нагору, то варто використовувати драбину або телескопічний інструмент для обережного збору. Адже тільки так можна гарантувати належний термін зберігання яблук.
Нагадаємо, що яблука можна зберігати навіть у простому побутовому холодильнику. Їх треба покласти у найхолодніший відсік, адже тільки температура близько 1 градусу дозволить сповільнити достигання та збереже фрукти надовго. При цьому яблука мають лежати у пакеті з перфорацією, або звичайному пакеті, який не буде щільно зав’язаний. Це дозволить яблукам дихати та не втрачати вологу.