/ фото ua.depositphotos.com

Основний збір яблук традиційно проводиться восени. Щоб яблука, були тверді, соковиті та смачні, а не борошнисті та м'які, то їх потрібно зібрати в ідеальний час.

Видання Homes and gardens пише, що секрет збору яблук зводиться до трьох відмінних чинників: їхнього зовнішнього вигляду, смаку і текстури. Стигле яблуко має бути повноцінного кольору, солодким і соковитим, а також легко відриватися від дерева.

Коли можна зібрати яблука

Яблука дозрівають у різний час, але загалом сезон збору врожаю триває з середини серпня по листопад. Перший крок до розуміння того, коли збирати яблука, - це знання сорту і його місце в сезоні збору врожаю.

Відео дня

Так, ранні сорти, такі як Lodi, Carolina Red June і Discovery, дозрівають на початку серпня. Потім слідують сорти середнього сезону, такі як Гала, Ганікрісп і Ред Барон, які збирають з кінця серпня по вересень. Нарешті, настає час пізніх сортів, таких як Голден Делішес і Гренні Сміт, які збирають наприкінці вересня та жовтні.

Однак на дозрівання яблук впливає безліч чинників, тому неможливо розраховувати на те, що врожай збиратимуть в одну й ту саму пору року.

Як пояснює Ерін Міттельштадт, генеральний директор The FruitGuys:

Терміни дозрівання ваших улюблених сортів яблук варіюватимуться залежно від того, де ви живете, від погоди та інших чинників.

Хоча терміни можуть відрізнятися в залежності від місця, вони також можуть варіюватися в межах одного саду і навіть на одному дереві. Це пов'язано з тим, що всі плоди на одній яблуні не дозрівають одночасно; це залежить від їхнього розташування на дереві та рівня освітленості.

Як зрозуміти, що яблука дозріли

Щоб зрозуміти, коли збирати яблука, потрібно звернути увагу на зовнішній вигляд, смак і текстуру плодів.

Колір

По-перше, подивіться, як змінився колір плодів протягом сезону, оскільки це може бути ключовим показником потенційної зрілості.

Аріс Кертіс, менеджерка з городництва в Enso Village у Гілдсберзі, Каліфорнія, радить:

Шкірочка стиглого яблука має досягти повного кольору, характерного для даного сорту.

Оскільки яблука бувають червоного, зеленого або жовтого кольору, необхідно знати, яким має бути кінцевий колір. Однак покладатися лише на колір не слід. Мелісса Аллен з Beechwood Orchards у Пенсільванії, попереджає, що багатьом яблукам потрібні прохолодні ночі, щоб "почервоніти".

"Якщо температура не знижується, вони можуть дозріти повністю, не змінивши колір. У цьому разі не варто чекати, поки колір зміниться, тому що, якщо чекати, яблука можуть стати м'якими і перезріти на дереві", - додає вона.

Смак

Простий смаковий тест допоможе визначити, чи дозріло яблуко і чи готове воно до збору. Що стосується смаку, Мелісса додає:

Стигле яблуко має бути солодким і соковитим, а незріле - сухим і борошнистим.

З іншого боку, перестиглий плід буде м'яким і кашкоподібним.

Текстура

Інший ключовий показник - текстура плоду та його зв'язок із деревом. Стигле яблуко має бути твердим, а не м'яким, і легко відриватися від дерева. Якщо плід потрібно сильно тягнути, то він не дозрів.

Ознакою того, що яблука скоро від'єднаються, може бути просто велика кількість яблук, що впали, на землі навколо дерев.

"Здорові, стиглі яблука, як правило, падають з дерева природним чином. Якщо ви бачите це, то настав час починати збір урожаю", - додає Аріс.

Раніше УНІАН писав, що експерти назвали 5 фруктових дерев, які варто посадити восени.

Вас також можуть зацікавити новини: