Експерти розповіли, як правильно зберігати яблука у домашньому холодильнику

Найкраще та найдовше яблука зберігаються у комерційних умовах - у так званому середовищі з контрольованої атмосферою. Там вони можуть лежати до одного року, не втрачаючи смаку. Але і у домашньому холодильнику можна зберегти яблука свіжими та хрусткими багато тижнів, якщо знати кілька секретів. Таким чином можна зберегти яблука, куплені восени у фермерів.

Як йдеться у статті на сайті Serious Eats, головне – покласти яблука у відділення для овочів та фруктів у перфорований або відкритий поліетиленовий пакет та підтримувати правильний рівень вологості.

Зазвичай фермери зберігають яблука у прохолодному приміщенні з температурою від -1 до 4°C та відносною вологістю від 85 до 95% та зниженим рівнем кисню. Ця технологія дозволяє продуктовим магазинам продавати яблука цілий рік, і будь-яке яблуко, яке ви купуєте в супермаркеті, цілком може зберігатися від шести місяців до року, перш ніж воно взагалі потрапить на полицю. При цьому, якщо технологію не було порушення, за смаком неможливо визначити, як довго зберігалося яблуко.

Відео дня

Середовище з контрольованою атмосферою (простіше кажучи – спеціалізовані промислові холодильники) дозволяє "приспати" яблука, уповільнивши їх дозрівання. При цьому, що більшість зимових сортів яблук продовжують процес дозрівання після збору. У міру дозрівання клітини в яблуках розм’якшуються, віддають більше вологи та яблуко висихає. Якщо вкусити таке яблуко, то в роті опиниться борошнистий шматочок, а ніякого хрумкоту не буде. А у правильно достиглому яблуці клітини розбиваються у роті, вивільняючи сік і забезпечуючи хрусткість, яку всі так люблять. 

Для довшого зберігання в домашніх умовах треба вибирати тверді яблука без будь-яких дефектів, радить голова Каліфорнійської комісії з яблук та президент Lodi Farming, Inc. Джефф Коломбіні. Адже старе прислів’я про те, що одне погане яблуко може зіпсувати усю корзину, справді правдиве. Пошкоджені або гнилі плоди, як правило, виділяють більше етилену, природного газу та рослинного гормону, який прискорює дозрівання, в результаті чого плоди швидше дозрівають і псуються.

Мити яблука перед зберіганням не потрібно, порадив віцепрезидент з операційної діяльності  Yes! Apples Метт Веллс. Більшість яблук мають шар природного воску – це покриття допомагає запобігти втраті вологи.

Найкраще зберігати яблука у найхолоднішій частині холодильника, щоб уповільнити дозрівання. Ідеальна температура зберігання – 1°C. Однак більшість холодильників налаштовані на 4,4°C, тому слід обрати найхолодніше місце.

У продуктових магазинах яблука часто продаються в перфорованих пакетах. І зберігати вдома рекомендується саме у цих пакетах. Це уповільнює дозрівання, дозволяє зберегти соковитість, допомагає утримувати вологу, а отвори дозволяють яблукам дихати. Можна покласти яблука і в звичайний пакет, який треба залишити трохи відкритим.

Як зробити груші соковитими

Нагадаємо, що експерти також дали поради про те, як прискорити дозрівання груш, які на початку сезону бувають надто твердими. Для того, щоб груші достигли та стали соковитими, їх треба залишти при кімнатній температурі у вазі поруч з бананами.

Вас також можуть зацікавити новини: