Чи шкодить вершкове масло при високому тиску: кардіолог дав чітку відповідь

Вершкове масло люди звикли додавати до своїх страв, не замислюючись про наслідки.

Якщо здоров'я серця для вас у пріоритеті, то ви вже, ймовірно, знаєте, що із сіллю треба бути обережним. Але є ще один поширений продукт, який може негативно вплинути на кров'яний тиск при надмірному вживанні, пише Parade.

Йдеться про вершкове масло, яке багато людей звикли додавати до своїх страв не замислюючись про наслідки.

Доктор медичних наук, кардіолог Сем Сетарех каже, що основна причина негативного впливу масла на кров'яний тиск зокрема і серцево-судинну систему в цілому полягає у вмісті в ньому насичених жирів.

"Насичені жирні кислоти пов’язані з підвищенням кров’яного тиску, особливо при споживанні у великих кількостях", – каже він, посилаючись при цьому на дослідження, опубліковане на сторінках National Library of Medicine.

За словами лікаря, харчування з високим вмістом жирів призводить до накопичення жиру у клітинах, а це зменшує кількість доступного оксиду азоту та активує запальні сигнальні шляхи, що потім піднімає судинний тонус і підвищує кров’яний тиск.

Сетарех наголосив, що вплив насичених жирів на кров'яний тиск суттєво відрізняється від впливу ненасичених жирів. Як доказ він навів наукове дослідження, що також вийшло на National Library of Medicine і показало, що заміна продуктів із насиченими жирами на продукти з ненасиченими жирами фактично знижує кров'яний тиск.

"Масло не викликає негайного підвищення артеріального тиску, проте високе споживання насичених жирів із часом сприяє артеріальній жорсткості, судинній дисфункції та підвищеному ризику серцево-судинних захворювань", - каже Сетарех.

За його словами, ще більшої шкоди завдає вживання солоного масла:

"Солоне масло додає натрій до їжі, яка вже багата на насичені жири, створюючи подвійний механізм підвищення кров'яного тиску".

Він наголосив, що для людей з гіпертонією або чутливістю до солі навіть споживання помірної кількості солі може підвищити кров'яний тиск.

"Оскільки Американський коледж кардіології та Американська асоціація серця рекомендують обмежити споживання натрію до 1,5-2,0 грамів на день для контролю кров'яного тиску, солоне масло може суттєво збільшити щоденне навантаження натрієм у поєднанні з натрієм з оброблених харчових продуктів та страв ресторанів", – каже він.

Чим замінити вершкове масло

Сетарех каже, що немає чіткої рекомендації щодо того, скільки вершкового масла можна споживати.

"Індивідуальні реакції щодо насичених жирів різняться залежно від віку, ваги, генетики, споживання солі та загального режиму харчування. Практичною рекомендацією є обмеження загальної кількості насичених жирів до менш ніж 6% від добової калорійності та використання вершкового масла зрідка, а не як основного жиру для приготування їжі", – зазначив він.

Що можна використовувати замість вершкового масла, щоб підтримувати роботу серця?

"Рослинні олії є кращою альтернативою для тих, кого турбує кров’яний тиск", – каже Сетарех і додає, що йдеться про оливкову олію першого віджиму, ріпакову та соєву.

За його словами, вони містять багато ненасичених жирів, які кращі для здоров’я серця, ніж насичені жири у вершковому маслі.

"Заміна навіть 15 грамів [приблизно однієї столової ложки] вершкового масла рослинними оліями покращує ліпідний профіль і знижує загальний ризик смертності. Для приготування їжі добре підходять оливкова олія та олія авокадо. Для випічки - йогурт або фруктові пюре", – пояснив він.

Раніше УНІАН розповідав, чи допомагає імбир при високому тиску. Зазначалося, що цей продукт містить кілька біоактивних сполук, головним чином гінгероли та шогаоли, які допомагають позитивно впливати на здоров'я серця, зокрема і кров'яний тиск.

Вас також можуть зацікавити новини: