Цибуля, часник та імбир корисні для серця, але не варто вживати їх у сирому концентрованому вигляді.
Часник, цибуля та імбир вважаються вкрай корисними для здоров'я серця, кровообігу та здорового рівня холестерину. Деякі експерти зі здорового способу життя навіть рекомендують змішувати їх у сиру пасту і вживати по ложці вранці та ввечері для захисту серця. Однак дієтологи з насторогою ставляться до цього тренду, пише verywellhealth.com.
Загалом, твердження про те, що ці інгредієнти можуть бути корисними для серця, має під собою наукове обґрунтування.
"Часник, цибуля та імбир містять біоактивні сполуки: алліцин, кверцетин і гінгероли", - каже дієтологиня Тріста Бест. "Вважається, що вони мають захисні властивості для серця, наприклад, зменшують запалення, покращують функцію кровоносних судин і знижують рівень холестерину".
Так, наприклад, дослідження засвідчили, що аліцин, сполука, яка виділяється під час подрібнення часнику, може сприяти зниженню рівня ЛПНЩ ("поганого") холестерину й артеріального тиску завдяки розслабленню кровоносних судин, стверджує дієтологиня Мелані Маркус.
Аналогічним чином, дослідження підтверджують, що кверцетин, флавоноїд, що міститься в цибулі, має антиоксидантну та протизапальну дію, що може сприяти запобіганню утворенню зубного нальоту в артеріях.
У деяких дослідженнях було показано, що гінгероли, активні сполуки, що надають імбиру його гостроти, сприяють поліпшенню кровообігу і зниженню рівня тригліцеридів.
Водночас більшість досліджень розглядають ці інгредієнти окремо або в складі збалансованої дієти, а не в сирому концентрованому вигляді.
Дієтологи зазначають, що цей спосіб вживання має низку суттєвих недоліків, як у смаку, так і в реакції організму.
"Вживання цих продуктів у сирому та концентрованому вигляді може подразнювати шлунок, спричиняти печію та негативно взаємодіяти з препаратами, що розріджують кров", - сказала Бест. "Тому важливо дотримуватися поміркованості".
Часник та імбир, зокрема, можуть розріджувати кров і підвищувати ризик кровотечі в поєднанні з такими препаратами, як варфарин або аспірин. Крім того, сира цибуля і часник можуть спричиняти газоутворення, здуття живота або кислотний рефлюкс у людей із чутливою травною системою.
Крім того, є проблема смаку. Бест зазначила, що сирі пюре з часнику, цибулі та імбиру гострі та різкі. Інтенсивний смак і запах можуть зробити цю суміш важкою для шлунка.
Раніше дієтологи розповідали про 8 корисних властивостей імбиру для здоров'я. Серед них полегшення застуди, болю в горлі, артриту, зубного болю і проблем зі шлунком та інше.