сир / колаж УНІАН, фото REUTERS, ua.depositphotos.com

За тисячоліття люди навчилися використовувати сир різними способами, а також навіть створили такі пристосування, як сирний ніж та сирна дошка. Однак попри все це, люди роблять помилки при зберіганні цього продукту, через що він висихає або стає слизьким. Тому, аби вирішити цю проблему, The Takeout поспілкувався із сертифікованим експертом із сиру Моллі Браун.

За її словами, ключ до зберігання сиру полягає у регулюванні повітряного потоку. 

"Різні види сиру потребують різної кількості повітряного потоку для збереження. Сири типу брі, чедер, витриманий у печері, та будь-які інші, що пройшли промивку, мають скоринку, яка складається з живих мікробних спільнот, що потребують повітря для виживання. Якщо перекрити доступ повітря, вони стають слизькими і смердючими, і це не в хорошому сенсі. Сири без скоринки, такі як колбі, гауда і проволоне, не мають такої потреби в повітрі і потребують захисту від висихання", - пояснила Браун.

Відео дня

Експерт наголосила, що те, як і де ми зберігаємо сир, впливає на повітряний потік, тому вона рекомендує не робити наступних помилок у зберіганні сиру. 

Зберігання сиру в невідповідному місці

Фахівець радить ніколи не класти сир у холодильник без упаковки, адже він завжди має бути накритим. 

"Я рекомендую використовувати спеціальний папір для сиру. Він дає сиру можливість дихати, але при цьому захищає його від висихання та контакту з іншими продуктами в холодильнику. Папір для сиру підходить для більшості видів сиру, за винятком свіжих сирів з високим вмістом вологи, таких як моцарела і бурата", - додала Браун. 

Якщо у вас такого паперу немає, то можна зробити його самостійно, загорнувши сир у пергаментний папір та поклавши його у поліетиленовий пакет або контейнер для зберігання, щоб створити сприятливий для сиру мікроклімат.

Також, на думку експерта, сир заслуговує на окреме місце у вашому холодильнику. 

"Оскільки сир легко вбирає інші аромати, я рекомендую зберігати його окремо від інших продуктів у холодильнику. Усі загорнуті сири можна зберігати разом у ящику для сиру або ящику для овочів, де температура більш стабільна, а вологість вища", - підкреслила вона.

Зберігання сиру при неправильній температурі

"Сир був винайдений для збереження молока задовго до появи холодильників, тому кілька годин на кухонній стільниці не завдадуть значної шкоди і не змінять більшість сирів", - запевнила Браун.

Проте кухонна стільниця не є гарним рішенням для довгострокового зберігання. Найкраще сир зберігати у холоді, бажано від 1 до 4 градусів Цельсія. 

"Це досить стандартна температура для холодильника, але ви можете перевірити, чи не занадто холодний ваш холодильник, якщо не хочете, щоб сир замерз. (Не те, щоб сир не можна було зберігати в морозильній камері, але це може змінити його текстуру та смак)", - додають у The Takeout.

Проте, якщо ви не можете зберігати сир у спеціальному ящику, як радить Браун, то буде достатньо розмістити його подалі від дверцят, аби він не зіпсувався від перепадів температури щоразу, коли ви відкриваєте холодильник. За її словами, "підтримання стабільної температури допомагає зберегти якість сиру та подовжити термін його зберігання".

Також експерт рекомендує споживати сир не одразу після того, як ви його дістали з холодильнику, а коли він досягне кімнатної температури. 

Невраховування типу сиру

"Тільки у штаті Вісконсін виробляють понад 600 сортів сиру, включаючи більше половини спеціальних сирів країни", - зазначила Моллі.

Тому варто памʼятати, що різні сири мають різні вимоги до зберігання через свій рівень вологості. За словами Браун, низький рівень вологості твердих сирів, таких як пармезан, означає, що вони можуть зберігатися понад шість тижнів. 

"Сирний папір все ще є ідеальним варіантом, але можна також використовувати поліетиленову плівку або пакети", - додала вона.

Водночас напівтверді сири можна зберігати близько місяця. 

"Залежно від скоринки, тут краще використовувати сирний папір, але для сортів без скоринки чудово підійде поліетиленова плівка або пакети", - підсумувала вона. 

Інші поради експертів

Раніше експерти назвали продукти, які ніколи не варто виливати у раковину. Зокрема вони рекомендують уникати виливання молочних продуктів у раковину, серед яких гарячий шоколад, чай та кава з молоком. 

Також фахівці відповіли, чи потрібно прати нові речі перед тим, як їх одягати. За їхніми словами, загалом новий одяг потрібно випрати, особливо якщо це речі, які доторкаються безпосередньо до тіла.  

Вас також можуть зацікавити новини: