Які продукти, крім курки, мають високий вміст білка: дієтологи назвали топ-9

Ці продукти є дуже корисними для здоровʼя.

Білок відіграє важливу роль у підтримці енергії та ситості організму. Він допомагає підтримувати мʼязи, зміцнює кістки, стабілізує рівень цукру в крові та допомагає довше відчувати ситість. Курка є найпоширенішим джерелом білка, однак вона є не єдиним поживним варіантом, коли йдеться про додавання білка до вашого раціону. Про це пише EatingWell.

Тому дієтологи назвали 9 продуктів, які можуть замінити курку, як джерело білка. 

Лосось

Крім корисних для серця омега-3 жирів, лосось також містить високоякісний білок, вітамін D, селен і вітамін B12.

"Лосось також відомий тим, що містить омега-3 жири, які підтримують роботу мозку, мають протизапальну дію і допомагають підтримувати цілісність клітинних мембран наших нейронів, щоб вони могли функціонувати на повну силу", - зауважує дієтолог Маггі Мун. 

Лосось швидко готується та добре поєднується майже з будь-якими приправами, завдяки чому він є одним з найпростіших білків, які можна включити в меню. 

"Обсмажування лосося на сковороді шкіркою вниз допомагає йому рівномірно прожаритися, навіть якщо ви не плануєте їсти шкірку (хоча хрустка рибна шкірка – це кулінарне задоволення)", - додає Мун.

Фільтрований (грецький) йогурт

Крім вражаючого вмісту білка, цей йогурт містить кальцій, пробіотики, калій та вітаміни групи B. Також він є дуже зручним та універсальним. 

Багато людей вважають йогурт солодким, проте дієтолог Керолін О'Ніл каже: 

"Не забувайте про пікантні способи використання грецького йогурту, наприклад, додавання його як начинку до печеної картоплі замість сметани або змішування з кремовою заправкою для салату, такою як ранчо або цезар, щоб підвищити вміст білка і додати пікантного смаку".

Також грецький йогурт можна додавати у смузі або змішувати його з полуничними та арахісовими пластівцями. 

Сочевиця

Сочевиця є одним з найбільш поживних та доступних джерел білка. Вона містить рослинний білок, клітковину для здоровʼя травної системи, залізо, фолати, калій та корисні антиоксиданти. 

ОʼНіл каже, що сочевиця є "скромним героєм, маленьким за розміром і великим за вмістом білка, з додатковою перевагою у вигляді харчових волокон".

Крім того, сочевиця чудово вбирає аромати, завдяки чому вона є ідеальною для різних страв, особливо для рослиннних. Вона чудово підходить для салатів, зернових страв та соусів для пасти. 

Тофу

Тофу - це багатий на поживні речовини рослинний білок, який виготовляється із соєвих бобів. Він містить усі девʼять незамінних амінокислот, завдяки чому він є повноцінним білком. Крім того, тофу містить залізо, кальцій та корисні ізофлавони. 

"Я не можу придумати більш універсальний білковий продукт - тофу може бути солодким, пікантним, твердим або шовковисто-м'яким", - зауважує Мун. 

Консервований тунець

Це один з найпрактишніших та найдешевших білкових продуктів, який варто тримати на кухні. 

"Консервований тунець має тривалий термін зберігання, чудово підходить для швидких страв і містить омега-3 жири, які підтримують здоров'я серця і мозку, а їх багато хто з нас не отримує в достатній кількості", - пояснює дієтолог Анна Рейсдорф.

Цей продукт ідеально підходить для швидких обідів та багатих на білок перекусів. 

Сир

Сир є гарним джерелом кальцію та фосфору, а також вітаміну В12. Його мʼякий смак пасує як для солодких, так і до солоних страв. 

"Сир добре поєднується з різними рецептами і може бути самостійною стравою як зручний перекус. Спробуйте намастити його на тост, додати в тісто для млинців або в рецепт лазаньї, щоб отримати кремову, високобілкову страву", - радять у матеріалі. 

Квасоля (чорна, нут, пінто, біла)

"Жодна комора не може обійтися без консервованої або сушеної квасолі, яка є доступним, екологічним і багатим на клітковину джерелом рослинного білка", - зазначає Мун.

Квасоля є джерелом поживних речовин, серед яких білок, клітковина, калій, магній та антиоксиданти. 

Свиняча вирізка

Це нежирний шматок мʼяса, який має мʼякий смак. Вирізку часто недооцінюють, проте вона є дуже поживною. 

"Більшість людей досі асоціюють свинину з високим вмістом жиру, але нежирні шматки м'яса за вмістом білка та насичених жирів можна порівняти з курячим м'ясом", - додає Рейсдорф.

Індичка

Грудинки індички є джерелом високоякісного білка, завдяки чому вона чудово заміняє курятину майже в будь-якому рецепті. Крім того, вона багата на поживні речовини, такі як вітаміни групи В, селен і цинк, що сприяють енергетичному обміну та зміцненню імунітету.

Інші поради щодо здоровʼя

Раніше дієтологи розповіли, коли найкраще снідати, якщо у вас високий рівень холестерину. Якщо говорити про покращення рівня холестерину, то загальна думка така - чим раніше, тим краще. 

Водночас дієтологи пояснили, який продукт кращий для здоровʼя мозку - авокадо чи волоські горіхи. За словами фахівців, волоські горіхи мають одні з найсильніших та найпослідовніших досліджень, що підтверджують їхній вплив на когнітивне здоровʼя, особливо з віком. 

Вас також можуть зацікавити новини: