Батат корисний для кишечника, серця, здоров'я очей і навіть кісток.
Батат, який ще називають солодкою картоплею, сповнений поживних речовин і має так багато переваг для здоров'я, що важко знайти дієтолога, який не співатиме йому дифірамби. Дієтологи Емі Шварц та Алекс Альдеборг розповіли виданню Parade про головні переваги батату для здоров'я.
Сертифікована дієтологиня Емі Шварц каже, що поширена хибна думка про солодку картоплю полягає в тому, що в ній надто багато вуглеводів, щоб вважатися корисною. За її словами, це повний міф. Шварц каже, що солодка картопля - особливо гарне джерело енергії, тому що вона поєднує вуглеводи з багатьма іншими поживними речовинами, необхідними організму.
Дієтолог Алекс Альдеборг зазначає, що солодка картопля містить 4 грами клітковини, яка корисна для здоров'я травної системи. Шварц додає, що ще однією перевагою клітковини є те, що вона допомагає вам довше залишатися ситими.
Альдеборг каже, що клітковина в бататі також корисна для здоров'я серця, зокрема знижує рівень холестерину і допомагає підтримувати стабільний рівень цукру в крові. Наукові дослідження неодноразово виявляли зв'язок між дієтою з високим вмістом клітковини і зниженням ризику серцевих захворювань. Шварц додає, що солодка картопля також містить вітамін С і антиоксиданти, які також пов'язані з користю для серця.
Алдеборг каже, що солодка картопля є відмінним джерелом вітаміну А, який корисний для здоров'я очей, а також для підтримки імунітету. Крім вітаміну А, батат також містить лютеїн і зеаксантин, які підтримують зір.
Батат містить магній, який підтримує мозок і нервову систему. Наукові дослідження виявили зв'язок між вживанням у їжу продуктів із високим вмістом магнію та зниженням симптомів депресії. Альдеборг додає, що магній також необхідний у сотнях біохімічних реакцій і бере участь у регуляції артеріального тиску, синтезі м'язів, контролі цукру в крові, функціонуванні м'язів і нервовій функції.
Солодка картопля на вечерю також може допомогти людям, які страждають від безсоння завдяки вмісту в ній магнію, що підтверджують і наукові дослідження.
Додавання солодкої картоплі до вашого перекусу після тренування - чудова ідея, оскільки вона є чудовим джерелом калію - 15 відсотків рекомендованої добової норми. "Калій - це електроліт. Електроліти в нашому раціоні необхідні для балансу рідини і підтримки нормального кров'яного тиску", - каже Альдеборг. "Він також важливий для роботи нервів і допомагає нашим м'язам скорочуватися".
Солодка картопля також підтримує здоров'я кісток, оскільки вона містить кальцій. Норма вживання кальцію - від 1000 до 1200 міліграмів на день. У кожній бульбі батату міститься 39 міліграмів кальцію, що не так вже й багато, але все ж вкрай корисно.
Шварц каже, що обидва є чудовими, корисними варіантами. Як і солодка картопля, біла картопля містить клітковину, вітамін С і калій. Ба більше, біла картопля містить навіть більше калію, ніж солодка картопля. Вони також містять більше вітаміну С. При цьому солодка картопля містить більше вітаміну А і клітковини.
Раніше дієтологи назвали 5 найголовніших продуктів для здоров'я та довголіття людини, зокрема, бульбоплоди, горіхи та квасолю.