Соняшникове проти гарбузового: дієтологи пояснили, яке насіння корисніше для здоровʼя

Гарбузове й соняшникове насіння містять значну кількість трьох поживних речовин.

Насіння гарбуза та насіння соняшнику додають до салатів, сумішей для перекусу та смузі з метою збагатити наші страви поживними речовинами. Крім того, вони можуть бути і смачною самостійною закускою. Про це пише Prevention.

"Вони є улюбленими продуктами більшості дієтологів, оскільки містять корисні жири, клітковину та мають чудовий смак", - розповів один з експертів Cooper Clinic для Prevention.

Тому якщо ви хочете збільшити споживання клітковини, білка та магнію, то гарбузове й соняшникове насіння містять значну кількість усіх трьох речовин, однак постає питання, яке з них краще їсти.

Клітковина

"Достатня кількість клітковини може не здаватися пріоритетом, коли йдеться про харчування. Однак клітковина відіграє важливу роль у живленні корисних бактерій кишківника, покращенні регулярності випорожнень, допомагає нам залишатися ситими та задоволеними після їжі, а також знижує ризик серцевих захворювань, діабету 2 типу та ожиріння", - пояснила дієтолог Таня Б. Фрейріх, R.D.

За даними USDA FoodData Central, насіння соняшнику має близько 11,1 грама клітковини на 100 грамів, тоді як насіння гарбуза містить близько 6,5 грама. 

"Це означає, що якщо ваша головна мета — споживання клітковини, то насіння соняшнику містить її більше в одному шматочку. Проте насіння гарбуза також є важливим джерелом клітковини, і обидва види насіння можуть допомогти вам досягти щоденної норми (22–34 грами клітковини на день для більшості дорослих)", - додають у матеріалі.

Тому у цьому випадку переможцем є насіння соняшнику. 

Білок

Коли ми думаємо про білок, то на думку спадають мʼясо, яйця та молочні продукти, а не насіння. Проте воно теж може бути чудовим джерелом білка та є дуже корисним для тих, хто дотримується рослинного раціону. 

"Збільшуючи споживання насіння, ви також збільшуєте споживання рослинного білка та корисних лінолевих жирних кислот, які сприяють зниженню артеріального тиску, поліпшенню рівня холестерину та стабілізації рівня цукру в крові", - запевнила дієтолог Мерідан Зернер

Щодо цифр, то насіння гарбуза містить близько 29,8 г білка на 100 грамів, тоді як насіння соняшнику 19,3 г на 100 грамів. Тому тут переможець - насіння гарбуза.

Магній

"Магній є не тільки важливим електролітом для функціонування нашого організму, але й знижує ризик серцевих захворювань, допомагає знизити артеріальний тиск, є життєво важливим для здоров'я кісток і регулювання рівня цукру в крові", - додала Фрейріх.

Через це гарбузове насіння виграє у цьому аспекті. 

"Ядра гарбузового насіння містять близько 550 мг магнію на 100 грамів, тоді як ядра соняшникового насіння містять близько 129 мг на 100 грамів. Це значна різниця, і це означає, що гарбузове насіння є одним з найбагатших на магній продуктів, які ви можете додавати до своїх страв", - радять у виданні. 

Тому і гарбузове, і соняшникове насіння мають багато корисних властивостей. Якщо вам необхідно більше клітковини, білка або магнію, то ви можете надавати перевагу тому з них, що містить більше цієї конкретної поживної речовини. 

Проте якщо ви хочете збалансувати свій раціон, то Зернер рекомендує урізноманітнити споживання насіння, аби скористатися "унікальними корисними властивостями" обох видів.

"Посипаючи салати насінням соняшнику, додаючи його до суміші сухофруктів або змішуючи з йогуртом, ви отримуєте здорову дозу селену та вітаміну Е", - запевнила вона.

За словами Фрейріх, одне дослідження "пов'язало насіння соняшнику, зокрема, зі зниженням ризику підвищення рівня глюкози при діабеті завдяки вмісту поліфенолів, які допомагають зменшити інсулінорезистентність", а інше дослідження показало, "що збільшення споживання гарбузового насіння пов'язане зі зниженням ризику раку молочної залози".

"Я завжди шукаю способи допомогти своїм пацієнтам зменшити запалення, і дослідження показують, що люди, які регулярно вживають більше насіння, особливо насіння соняшнику, як правило, мають нижчі показники запалення", - додала Гербер. 

Інші поради щодо здоровʼя

Раніше дієтологи розповіли, яке джерело білка корисніше для здоровʼя - лосось чи курка. За словами однієї з експерток, "лосось є хорошим джерелом як нежирного білка, так і корисних жирів - чого не можна сказати про багато інших продуктів".

Також дієтологиня назвала 5 заспокійливих напоїв, які допомагають позбутися стресу та тривоги. Вона зазначила, що до цього переліку увійшли зелений та ромашковий чаї, гарячий шоколад, кислий вишневий сік та інші. 

Вас також можуть зацікавити новини: