фрукти / ua.depositphotos.com

Манго від природи багаті на цукор, але також вони містять клітковину, вітаміни та антиоксиданти. Зокрема останні дослідження доводять, що вживання одного манго на день може підтримувати здоровий рівень цукру в крові. Про це пише verywellhealth

Під час нещодавнього дослідження вчені намагались зʼясувати, як щоденне вживання манго середнього розміру впливає на рівень цукру в крові у людей з переддіабетом, станом, що погіршує реакцію організму на цукор. 

"Хоча багато людей уникають цього фрукта через його відносно високий вміст природного цукру, він містить клітковину, вітамін С, каротиноїди та поліфеноли, такі як мангіферін, кверцетин і галова кислота", - пояснила Раеде Басірі, доктор філософії, RDN, доцент Університету Джорджа Мейсона та одна з авторів дослідження.

Відео дня

За її словами, у клінічних дослідженнях ці сполуки повʼязують з покращенням чутливості до інсуліну та зменшенням запалення. 

Учасники дослідження щодня впродовж 24 тижнів споживали 300 г манго або гранола-батончик з аналогічною калорійністю. Науковці вимірювали рівень цукру в крові натще, HbA1c, інсулінорезистентність, чутливість до інсуліну та параметри тіла через 6, 12 і 24 тижні.

Найпомітнішою зміною серед здоровʼя учасників було покращення рівня глюкози натщесерце та чутливості до інсуліну.

Чому вживання манго сприяє підтримці здорового рівня цукру в крові

Відомо, що манго може містити багато цукру, проте воно також містить й клітковину, яка допомагає контролювати рівень цукру в крові під час споживання їжі, сповільнюючи травлення та запобігаючи стрибкам цукру в крові. Крім того, манго має нижчий глікемічний індекс, через що воно рідше спричиняє стрибки цукру в крові.

"Різні продукти можуть по-різному впливати на рівень цукру в крові, навіть якщо вони містять однакову кількість калорій, і це дослідження є чудовим прикладом цього", - пояснила Аманда Сауседа, магістр наук, дієтолог, викладач з харчування в Каліфорнійському державному університеті в Лонг-Біч і власниця The Mindful Gut.

Вона додала, що організм людини розщеплює та використовує їжу не як окремі поживні речовини. 

"Те, як упакована їжа, що часто називають харчовою матрицею, може впливати на те, як наш організм на неї реагує", - наголосила дієтолог.

Чому варто поєднувати фрукти з білком

Сауседа зауважила, що манго, як і всі фрукти, можуть підтримувати здоровий рівень цукру у крові, адже є чудовим джерелом поживних речовин та клітковини.

"Людям з переддіабетом може бути корисно поєднувати ці фрукти з білком", - запевнила вона.

За її словами, поєдання фруктів з джерелами білка під час споживання їжі може допомогти організму повільніше засвоювати цукор, що міститься в цих продуктах. 

Інші поради щодо здоровʼя

Раніше дієтологи пояснили, як правильно їсти грейпфрут, щоб схуднути. За їхніми словами, найкращий час для вживання грейпфрута для схуднення - безпосередньо перед їжею.

Також було названо 12 продуктів, які допоможуть знизити рівень холестерину. До цього переліку увійшли боби, горіхи, авокадо, жирна риба, ячмінь, соя та чорний шоколад.

Вас також можуть зацікавити новини: