
У той час як білий рис, як і раніше, є найпопулярнішим серед споживачів, коричневий рис часто хвалять за його поживні переваги. Однак нещодавнє дослідження, проведене Мічиганським державним університетом і опубліковане в журналі Risk Analysis, встановило, що коричневий рис може бути небезпечнішим через більш високий рівень токсинів, пише Fox News.
Що показує дослідження
Дослідники провели великий огляд літератури щодо поживних аспектів коричневого і білого рису, зосередившись на рівні впливу миш'яку для кожного з них. При цьому вони виявили, що рисові висівки в коричневому рисі мають більш високий вміст миш'яку і концентрацію неорганічного миш'яку, ніж біла частина рису.
Їхній аналіз показав, що в рисі, вирощеному в США, частка більш токсичного неорганічного миш'яку в коричневому рисі становила 48% порівняно з 33% у білому рисі.
Чому це важливо
У рисі міститься кілька форм миш'яку, як органічних, так і неорганічних. Неорганічний миш'як - відомий канцероген для людини, тобто він може викликати рак, зазначили дослідники.
Рис, який дуже пористий, може поглинати багато неорганічного миш'яку із затоплених полів, на яких він росте, написав дієтолог Девон Вагнер на сторінці Health & Discovery Університету штату Огайо.
Коли коричневий рис поглинає цей неорганічний миш'як, він концентрується у цьому коричневому шарі - це означає, що ті, хто його споживає, можуть піддаватися більш високому впливу канцерогену.
Хто найбільше страждає?
Згідно з дослідженням, діти віком до 5 років споживають найбільше рису на одиницю ваги тіла, що може призвести до підвищеного впливу миш'яку. Щоденне споживання неорганічного миш'яку серед маленьких дітей навіть перевищує безпечні рівні, які раніше вважалися безпечними.
Дорослі не стикаються з таким же високим ризиком, кажуть дослідники, особливо ті, кому 60 років і старше.
Концентрована кількість неорганічного миш'яку, виявлена в рисових висівках в аналізі, ставить під сумнів загальноприйняту думку про рисові висівки як про суперпродукт для здоров'я. Однак результати не слід розглядати як доказ того, що коричневий рис шкідливий для здоров'я, і люди не повинні припиняти його споживання, оскільки він містить клітковину, магній і вітаміни групи В, зазначають дослідники.
Раніше дієтологи попередили, що якщо залишити рис при кімнатній температурі на занадто довгий час, це може призвести до розвитку харчового отруєння, оскільки бактерії, такі як Bacillus cereus, можуть розмножуватися та виробляти токсини.