Вчені відповіли, чи корисна кава без кофеїну / фото ua.depositphotos.com

Як і звичайна кава, кава без кофеїну багата антиоксидантами, які можуть підтримати здоров'я вашого кишківника. При цьому кава без кофеїну може виявитися кращим вибором завдяки низці переваг.

Видання Eating well з'ясувало, у чому різниця кави з кофеїном і без кофеїну та чи корисна вона для здоров'я.

Як роблять каву без кофеїну

На відміну від звичайної кави, кава без кофеїну піддається додатковій обробці для видалення кофеїну. Зазвичай цей процес здійснюється одним із трьох способів - усі вони передбачають замочування кавових зерен у воді перед їхнім обсмажуванням.

Відео дня

Перший спосібпередбачає використання хімічних розчинників або безпосередньо на зернах, або у воді, в якій вони були замочені. Розчинники видаляють кофеїн, а більша частина хімікатів видаляється під час промивання і обсмажування зерен.

Другий метод очищення кави від кофеїну - Swiss Water Process - не передбачає використання хімікатів. У цьому методі необсмажені зерна замочують у гарячій воді, яка видаляє з них кофеїн.

Третій метод називається методом надкритичного діоксиду вуглецю. Боби замочуються у воді, а потім піддаються впливу вуглекислого газу, нагрітого до критичної точки, тобто він може виступати як рідина або газ. Вуглекислий газ проникає в кавові зерна, захоплює кофеїн, а потім випаровується як рідина.

Користь кави без кофеїну для здоров'я

Здоровий мікробіом кишечника

Як і звичайна кава, кава без кофеїну багата на антиоксиданти, які можуть підтримати здоров'я вашого кишечника. Лорен Манакер, M.S., RDN, LD, дипломована дієтологиня з Чарльстона, Південна Кароліна, каже: "Для здоров'я кишківника кава без кофеїну може зробити позитивний внесок, сприяючи зростанню корисних кишкових бактерій завдяки високому вмісту фенольних сполук, без потенційних шлунково-кишкових розладів, які іноді викликає кофеїн".

Хоча обидва види кави стимулюють моторику шлунка, деякі дослідження засвідчили, що кава без кофеїну не так сильно стимулює секрецію кислоти, що може бути краще для людей з кислотним рефлюксом. Крім того, фенольні сполуки чинять антиоксидантну і протизапальну дію на товсту кишку і можуть підтримувати необхідний рівень корисних бактерій.

Поліпшення функції печінки

Підвищене споживання звичайної кави пов'язане зі здоровішим рівнем ферментів печінки. Раніше вчені пов'язували це з вмістом кофеїну, але деякі дослідження спростували цю ідею.

Одне здосліджень показало, що споживання як звичайної кави, так і кави без кофеїну пов'язане з більш високим рівнем ферментів печінки, що ставить під сумнів ідею про те, що це пов'язано з кофеїном. На думку дослідників, за це можуть відповідати антиоксиданти, наприклад, фенольні сполуки.

Контроль рівня цукру в крові

Швидкий цукор крові часто використовується для діагностики діабету. Завдяки певному типу антиоксидантів, які називаються хлорогеновими кислотами, вживання кави без кофеїну може допомогти знизити швидкий цукор крові на 4-5%. Окремі дослідження показали, що цей тип антиоксидантів міститься в незмішаній смаженій і меленій каві.

Зниження ризику серцево-судинних захворювань

Деякі дослідження показують, що кава без кофеїну пов'язана з нижчим ризиком серцево-судинних захворювань. Одне з досліджень показало, що кава без кофеїну, а також мелена і розчинна кава можуть бути пов'язані зі зниженням ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Цікаво, що учасники, які випивали від 1 до 3 чашок на день кави без кофеїну, мали найнижчий ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Зниження ризику передчасної смерті

Ще одна користь кави без кофеїну - зниження ризику передчасної смерті. В одному з досліджень, що тривало близько 12 років, померло менше учасників, які випивали 2-3 чашки кави без кофеїну на день, ніж тих, хто пив більше або менше кави без кофеїну, але дані цього дослідження не показали прямого взаємозв'язку між рівнем смертності та вживанням кави без кофеїну.

Харчова цінність

За своїм поживним складом кава без кофеїну схожа зі звичайною кавою, за винятком більшої частини кофеїну.

Всупереч поширеній думці, кава без кофеїну містить певну кількість кофеїну - від 8 до 10 міліграмів кофеїну на чашку, але деякі види містять лише 2 мг на чашку - все залежить від об'єму і марки.

Кава без кофеїну не містить калорій, але в ній є деякі мікроелементи, як і у звичайній каві. В одній чашці міститься 128 мг калію і майже 12 мг магнію - близько 3 % від добової норми. Крім того, кава без кофеїну сповнена антиоксидантами, як-от фенольні сполуки.

Потенційні ризики

Один із головних ризиків кави без кофеїну полягає в тому, що вона може забарвити зуби в жовтуватий колір. Цей ризик можна трохи знизити, якщо додавати в каву молоко.

"Для людей, чутливих до кофеїну, і тих, у кого є певні захворювання серця, регулярне вживання кави без кофеїну може збільшити частоту і тяжкість прискореного серцебиття і деяких видів аритмії", - каже Роберт Салазар, доктор медичних наук, кардіолог із клініки Memorial Hermann у Х'юстоні.

Кава без кофеїну все одно містить деяку кількість кофеїну, хоча й усього кілька міліграмів. Якщо ви дуже чутливі до кофеїну, вам все одно варто бути обережнішими з кількістю споживаної кави - не варто вживати більше двох-трьох чашок на день.

Кава без кофеїну гірша чи краща, ніж кава з кофеїном

Обидва види кави містять антиоксиданти, які підтримують здоров'я. Однак каву без кофеїну краще вживати людям, чутливим до кофеїну, тим, хто страждає на серцево-судинні захворювання, або вагітним, тоді як звичайну каву краще вживати тим, хто хоче отримати стимулювальний ефект від кофеїну.

Чи можна пити каву без кофеїну щодня

На думку наших експертів, для більшості людей цілком достатньо випивати від однієї до трьох чашок кави без кофеїну на день.

Раніше УНІАН назвав 3 дивовижні добавки до кави, які знизять рівень холестерину в крові.

Вас також можуть зацікавити новини: