Чому чорний хліб корисніший за білий - аргументи / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Хліб - обов'язковий продукт для багатьох українців. Вибір його теж великий - дріжджовий, бездріжджовий, з насінням, з перцем, пшеничний або житній. УНІАН розібрався, який хліб корисніший і чи дійсно варто купити саме чорний.

Чому краще їсти чорний хліб, а не білий

Гастроентерологи чітко пояснюють, в чому різниця між білим і чорним хлібом, якщо справа стосується шлунка. По-перше, звичайна "цеглинка" абсолютно марна - нічого позитивного для здоров'я вона не несе. Такий хліб печуть, як правило, з борошна вищого сорту - воно проходить дуже ретельну обробку, тому втрачає всі корисні вітаміни. Від регулярного вживання пшеничного хліба легко можна набрати вагу - такий продукт дуже калорійний.

З цієї точки зору стає ясно, чому чорний хліб корисніше білого - для його приготування використовують іншу технологію. Склад у нього також більш дієтичний, завдяки чому чорний хліб сприяє правильній роботі шлунково-кишкового тракту. Однак з чорним хлібом теж слід бути обережними - якщо у вас гастрит, виразка або панкреатит, то такий продукт викличе бродіння в кишечнику.

Відео дня

Який хліб найкорисніший для здоров'я

Найбільш вдалим варіантом лікарі назвали сірий хліб - той, що готується з борошна грубого помелу, а також суміші пшеничного і житнього борошна. У такі вироби часто додають цільнозернові злаки, горіхи і насіння, через що він більш калорійний. Але він все одно корисніше, ніж простий білий батон. 

Додатково варто розуміти, що немає різниці між дріжджовим і бездріжджовим продуктом - дріжджі гинуть при температурі 60-70 градусів, а хліб випікається при ще більш високих значеннях. Глютен теж не такий страшний, як багато хто думає - цей компонент є не тільки в хлібі, але і в багатьох інших продуктах, а також ліках. Заборонено його вживати тільки тим людям, яким лікар призначить безглютенову дієту.

Вас також можуть зацікавити новини: