Желе - чудова альтернатива промисловим десертам: замість важких кремів і цукру ви отримуєте білковий продукт, який легко засвоюється і не містить зайвих калорій.
Пам'ятаєте найпростіший та найшвидший десерт нашого дитинства - яскравий, кольоровий, який обожнювали майже всі діти? Так, мова про желе.
Колись воно було неодмінним атрибутом свят, а зараз буквально гастрономічний аутсайдер - їжа для дитячих свят або ретро-спогад для бабусь.
Проте, якщо розібратися глибше: желе - це суперфуд, корисний для суглобів та шкіри, зазначає нутриціолог та кондитер Лілія Коваль. І воно точно варте того, щоб повернутися у ваше доросле меню.
Напевно, ви всі чули про надзвичайну користь колагену для нашої краси. Але мало хто знає, що желатин - це той самий колаген, який пройшов термічну обробку. Тобто, він містить ті самі білки та амінокислоти і так само позитивно впливає на нашу сполучну тканину (хрящі, суглоби та шкіру).
І замість того, щоб купувати дорогущі БАДи та добавки колагену, можна ввести в своє меню значно дешевші і доступніші желатинові продукти.
Крім впливу на стан шкіри, желе допомагає контролювати апетит і навіть вагу, говорить експертка:
Справа в тому, що завдяки високому вмісту білка (в 100г желатину міститься біля 87 г білків, 0,4 г жирів та 0,7 г вуглеводів) та здатності набухати, желатин забезпечує тривале відчуття ситості. Тому навіть невелика порція натурального желе може знизити тягу до солодкого та допоможе уникнути переїдання"
Насправді це чудова альтернатива промисловим десертам: замість важких кремів і цукру ви отримуєте білковий продукт, який легко засвоюється і не містить зайвих калорій.
Проте є нюанси - мова саме про натуральне желе, яке ви швидко та просто можете приготувати самі. Як це зробити, поговоримо нижче.
"Більшість же промислових желе, які продаються в магазинах у вигляді порошку - це просто кольорова вода з додаванням великої кількості цукру та мінімальною кількістю желатину. Крім того, промислові варіанти містять багато синтетичних барвників та ароматизатори. Очікувати користі від такого десерту безглуздо", - попереджає Коваль.
Насправді, якщо слідувати простим правилам та рецептурі, можна легко самостійно приготувати корисне та смачне желе. Лілія Коваль перераховує кілька важливих пунктів, які не можна ігнорувати при приготуванні:
Можна зробити желе на основі натурального грецького йогурту чи молока, які є здоровими джерелами білку. Можна додати у фруктові пюре трошки порошкового протеіну, якщо вам важливо добирати свою норму білку з їжі. Або урізноманітнити смак додаванням какао (в 100 г какао 20-25 г білку, 15-20 г жирів (з масла какао) та 10-30 г вуглеводів).
Насправді - можливості для творчості безмежні. Желе - це та база, яку легко адаптувати під будь-який смак та раціон.
Запам'ятайте стандартну пропорцію для приготування желе, а далі експерементуйте зі смаками і текстурами, як вам дозволить фантазія.
Отже, на 500 г соку чи фруктового пюре потрібно 10 г желатину та 50 мл води для його замочування. Якщо вам захочеться отримати більш м'яке, ніжне, як пудинг, желе, зменшіть пропорцію желатину до 8 г, а якщо більш пружне та щільне желе - збільшіть желатин до 12 г на 500 мл соку.
"В результаті ви отримаєте десерт, який містить колаген, готується легко та швидко, забезпечує тривалу ситість та може зайняти достойне місце у вашому дорослому меню як легкий десерт, білковий перекус або альтернатива йогуртам з доданим цукром. Сподіваюся, мені вдалося переконати вас, що желе - це справді суперфуд, ігнорувати який щонайменше нерозумно. Потрібно лише навчитися готувати його по-новому", - підсумовує Коваль.