Справжні лідери на місцевому рівні мають стати рушійною силою реформ / academy.gov.ua

Про це заявив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода, передає НАДУ при президентові України.

За словами В’ячеслава Негоди, питання лідерства сьогодні набуває великого значення, адже саме справжні лідери, передусім на місцевому рівні, мають стати рушійною силою реформ, що наразі тривають в Україні.

Значну увагу у своїй доповіді високопосадовець приділив питанню децентралізації в Україні, наголошуючи на тому, що в українському суспільстві наразі відсутнє цілісне поняття децентралізації, існують проблеми, зокрема із нормативно-правовим забезпеченням цього процесу. В’ячеслав Негода акцентував, що головною передумовою реформування системи місцевого самоврядування в Україні є спроможність місцевих влад ефективно реалізовувати повноваження, що передаються їм органами виконавчої влади з метою надання якісніших послуг населенню. Однак в Україні є лише 5-6% місцевих влад, які здатні у повному обсязі перейняти на себе відповідні повноваження. Тому в цьому контексті, за словами заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства - керівника апарату, нині скоріш доводиться говорити про деконцентрацію повноважень, а ніж про децентралізацію. «Говорячи про децентралізацію, наше основне завдання - створити систему територіальної організації влади на базовому, субрегіональному і регіональному рівнях», - акцентував В’ячеслав Негода.

Відео дня

У ході виступу В’ячеслав Негода також розповів про стратегічні завдання Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства у сферах децентралізації, місцевого самоврядування та регіональної політики у контексті забезпечення комплексних реформ, спрямованих на розвиток та зміцнення місцевого самоврядування в Україні у відповідності до положень Європейської хартії місцевого самоврядування.