Про це заявив голова обласної ради під час робочої наради за участю сільських голів, що відбулася у місті Знам'янці.

Очільник області поінформував учасників заходу про основні етапи децентралізації влади, удосконалення системи органів місцевого самоврядування, об'єднання громад на території області та їхні повноваження, адже створення потужних, самостійних і самодостатніх територіальних громад є важливою частиною процесу децентралізації.

Відео дня

Стосовно формування спроможних територіальних громад Олександр Чорноіваненко наголосив, що основним і першочерговим завданням на сьогодні є розроблення та підготовка проектів перспективних планів формування територій кожної громади Кіровоградської області, які будуть об'єднуватися, та надання їх на розгляд депутатам обласної ради, після чого плани повинні затверджуватися Кабінетом Міністрів України.

- Керівники районів, селищні, сільські голови повинні бути ініціаторами такого добровільного об'єднання, адже усі розуміють які додаткові можливості отримає об'єднана територіальна громада. Це і фінансові додаткові можливості: об'єднані територіальні громади прирівнюються і наділяються усіма правами, що мають міста обласного значення, а це отримання ПДФО, можливість отримання базової дотації, прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом в отриманні освітньої, медичної субвенції. У цьому році держава виділяє області 94 мільйони гривень, які можна використовувати на фінансування новостворених громад, - повідомив Олександр Чорноіваненко.

У ході робочої наради очільник найвищого представницького органу Кіровоградщини докладно відповів на запитання присутніх і занотував пропозиції та зауваження.