5 канал

Про це заявив Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко у програмі «Твоя влада» в ефірі 5 каналу, повідомляється на сайті відомства.

«Це дає прогнозованість та стабільність. Також вони мають повноваження, які дозволяють їм розширити базу оподаткування і наповнювати свій бюджет», - наголосив він.

Відео дня

За його словами, до запровадження реформи близько 70% податків забирались у центральний бюджет і потім вже розподілялись на потреби областей.

Віце-прем'єр-міністр України підкреслив, що мета бюджетної децентралізації - 65% зібраних податків залишати на місцях і 35% - забирати в бюджет держави на виконання делегованих повноважень.

Читайте такожРада повинна бути єдиною та солідарною в питанні посилення регіонів - Зубко

«Децентралізація запускає всі інші процеси по Україні - енергоефективність, будівництво, ефективне розпорядження землею», - переконаний він.

«В результаті децентралізації на місцях додатково отримають регуляторні важелі. Зокрема, прийнятий закон про децентралізацію у сфері державного архітектурно-будівельного контролю і ряд інших законів», - зазначив Геннадій Зубко.

«В житлово-комунальному господарстві не Мінрегіону приймати рішення по заміні труби в місті Буча. Про це думає міський голова і йому потрібно допомогти залучити дешеві та довгі гроші від міжнародних фінансових організацій та забезпечити правовим полем. У цьому завдання міністерства», - додав він.

За словами Віце-прем'єр-міністра України, «розроблені законодавчі рішення, які зацікавлять місцеву владу заощаджувати, а інвестора вкладати гроші на енергоефективні заходи, таким чином кошти, які будуть зекономлені, знов повертати на енергоефективні заходи або на повернення інвестору».

Читайте такожУкраїна проводитиме децентралізацію за французьким шаблоном - Зубко

«Ми повинні запропонувати місцевому самоврядуванню регіональну політику, яка буде стимулювати конкуренцію між регіонами, залучати інвестиції. Коли ми залучаємо 1 євро інвестицій, рішення куди його спрямувати повинно бути максимально ефективним. Будівництво дороги залучить до роботи ще 18 спеціальностей і створить додатково ще 18 євро, які підуть в економіку держави», - наголосив він.

Геннадій Зубко зауважив, що додатково потрібно змінити ще близько 150 діючих законів, щоб чітко розмежувати повноваження центральної і місцевої влади.