auc.org.ua

12 травня за участю представників обласної державної адміністрації та регіонального Офісу реформ проведено прес-конференцію «Реформа місцевого самоврядування та децентралізація: які кроки у цьому напрямку робить Дніпропетровщина?». Про це повідомляється на сайті Асоціації міст України.

В.о. першого заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олег Кужман повідомив, що Дніпропетровщина продовжує йти шляхом децентралізації. У рамках цього процесу в області буде утворено 51 самодостатню громаду. «Суть децентралізації – передача повноважень від центральної влади до територіальних громад. В рамках цього процесу саме громади будуть вирішувати питання соціальної допомоги, адміністративних послуг, управління школами і дитсадками, центрами первинної медичної допомоги і т. д.», – сказав Кужман.

Зокрема, у межах 4 пілотних районів запропоновано утворити 21 самодостатню громаду: 3 – в Апостолівському, 6 – у Верхньодніпровському, 7 – у Дніпропетровському та 5 – у Солонянському районі.

Відео дня

Виходячи з вимог 20-ти кілометрової доступності до центру громади, у Криничанському, Магдалинівському та Нікопольському районах запропоновано створити по 2 громади. Що стосується інших територій області, то запропоновано заснувати самодостатні громади в межах існуючих районів і міст, як обласного, так і районного значення.

Наразі перспективний план направлено до територій на обговорення. Лише після внесення пропозицій від громад документ буде направлено до Києва на погодження. 

Нагадаємо, 16 квітня Мінрегіон та Асоціація міст України підписали Меморандум про співробітництво у впровадженні реформи місцевого самоврядування. Згідно угоди Мінрегіон надає організаційну та методичну підтримку Офісам реформ та забезпечує їх співпрацю з обласними державними адміністраціями. АМУ в рамках Проекту «ДІАЛОГ» надає фінансову підтримку діяльності Офісів та розробляє рекомендації для органів місцевого самоврядування щодо практичної реалізації Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».