Ілюстрація / REUTERS

Результати проб грунту на адміністративній межі з тимчасово окупованим Кримом, у Каланчацькому та Чаплинському районах показали перевищення вмісту сульфатів та хлоридів.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Міністерства екології та природних ресурсів, у складі робочої групи спеціалістами екоінспекції 31 серпня були відібрані проби грунту в точках постійного моніторингового спостереження за впливом ПрАТ «Кримський титан» на території Преображенської (Червоний Чабан) сільської ради Каланчацького району і Першокостянтинівської сільської ради Чаплинського району; біля КПВВ «Чаплинка» та КПВВ «Каланчак».

Читайте також"Кримський титан" призупинив роботу - Херсонська ОДА

Відео дня

За результатами проведених досліджень вищезазначених проб встановлено, що біля свердловини питної води на території Преображенківської сільськради та біля КПВВ «Каланчак» встановлено перевищення по сульфатам, у порівнянні з минулими роками.

Крім того, 5 вересня фахівці відібрали проби грунту у Каланчацькому районі: в с. Олександрівка, с. Преображенка та біля свердловини питної води у Преображенці; а також у Чаплинському районі: в с. Першокостянтинівка, с. Григорівка, с. Нововолодимирівка, с. Іванівка.

Згідно з результатами досліджень, у порівнянні з пробами, відібраними 31 серпня, в с. Першоконстянтинівка вміст сульфатів збільшився з 78,2 мг/дм3 до 119,32 мг/дм3, біля свердловини питної води у Преображенці вміст сульфатів збільшився з 312,8 мг/дм3 до 617,4 мг/дм3, хлоридів - з 46,15 мг/дм3 до 103,0 мг/дм3.

Як повідомляв УНІАН, в ніч на 24 серпня на півночі Криму стався викид отруйних хімікатів.

В Армянську і Яни Капу (Красноперекопськ) металеві предмети вкривалися іржею, з дерев опало листя, в повітрі стоїть стійкий запах кислоти, на газонах подекуди лежать мертві птахи. Через забруднення повітря збільшилася кількість звернень жителів до медустанов, в аптеках утворився дефіцит сорбентів і марлевих пов'язок.

За даними української розвідки, погіршення екологічної обстановки на півночі окупованого Криму сталося в результаті влучення снарядів у відстійники хімічних відходів титанового і содового заводів під час військових навчань збройних сил РФ.

6 вересня в Міністерстві охорони здоров'я України запевнили, що рівень концентрації шкідливих речовин у Херсонській області не перевищено, загрози здоров'ю громадян немає.

7 вересня в ряді населених пунктів Херсонської області на адмінкордоні з Кримом було призупинено навчання в школах і дитячих садочках. Дітей відправили на оздоровлення в табори на Чорноморському узбережжі.

Також 7 вересня голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв заявив, що «інформація про можливі випари з кислотного накопичувача на кримському заводі «Титанові інвестиції» не підтвердилася. Однак відкритим залишається питання викидів із самого заводу».

У Херсонській ОДА повідомили, що після погіршення екологічної ситуації в установи охорони здоров'я Чаплинського і Каланчацького районів звернулися 23 особи, з них 10 дітей.

Сьогодні, 11 вересня, стало відомо, що завод «Кримський титан» 9 вересня повністю зупинив виробництво.