Аналіз сечі показав, що у носорога порушилася робота нирок / Фото СС BY-SA

У Малайзії помер останній відомий самець суматранських носорогів по кличці Там. В неволі залишилася одна самка, інші носороги розкидані по Суматрі і Борнео.

Про це повідомляє малайзійське видання New Straits Times, передає Naked Science.

Носорога зловили у 2008 році, коли він зайшов на територію плантації олійних пальм. Його перевели в заповідник Табін, що знаходиться в штаті Сабах. Доглядачі намагалися схрестити його з самкою Пунтунгу, яку зловили у 2011 році, та Іман, спійманої у 2014 році.

За словами зоологів, Пунтунгу не змогла народити через травми, які вона отримала при паруванні в дикій природі. Іман виявилася безплідною через кісту і міом в статевих шляхах, які з'являються у самок цього виду при тривалій відсутності статевих контактів.

Читайте такожВчені передбачили зменшення розмірів тварин у майбутньому

Пунтунгу приспали у 2017 році через поширення раку. Після смерті Тама самка Іман залишається останнім представником вимираючого виду в заповіднику Малайзії.

Співробітники заповідника повідомили, що погіршення стану Тама почалося у квітні: тоді у нього знизився апетит. Аналіз сечі показав, що порушилася робота нирок.

Фахівці кажуть, що Таму йшов третій десяток, а максимальна тривалість життя носорогів цього виду досягає 40 років. Геном Тама зберегли на випадок появи технологій штучного запліднення.

За оцінками експертів, у світі залишилося близько 80 представників суматранських носорогів. Велика частина з них знаходиться на островах Суматра і Калімантан

У 2018 році ряд природоохоронних організацій організували програму з порятунку суматранських носорогів. Завдяки їй вдалося зловити самку, яку назвали Паху. Огляд показав, що вона здорова і здатна виносити потомство. Зоологи сподіваються, що найближчим часом вдасться знайти самця, щоб з'явився шанс запобігти повному вимиранню виду.

Як повідомляв УНІАН, вчені спробують врятувати вид північних білих носорогів, яких на планеті після смерті єдиного самця Судану залишилося тільки двоє - його дочка Наїн і внучка Пату.