За словами Мендель, хімікати, які потрапили в Рось, є нестійкими органічними сполуками / фото: dsns.gov.ua

В Адміністрації президента України заявляють, що небезпеки у водопостачанні через забруднення річки Рось немає.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу сказала речник президента Юлія Мендель.

Читайте такожЕкологічна катастрофа на Вінниччині: що відомо про забруднення річки Рось отруйними хімікатами (відео)

Відео дня

"Можна пити воду, тому що представники Українського гідрометеорологічного інституту, ДСНС та НАН України взяли на аналіз, на перевірку ті хімікати, які вчора вилилися у річку Рось внаслідок аварії", - заявила Мендель.

"Ці хімікати належать до групи нестійких органічних сполук, і вони розпадаються в доволі короткий час, буквально до трьох днів. І, крім того, були ще інші природні причини, які не дали цим пестицидам, власне, поширитися", - запевнила вона.

За словами Мендель, "сьогодні водоканали можуть працювати у штатному режимі і немає ніякої небезпеки окремо у водопостачанні".

Як повідомляв УНІАН, вранці 9 червня у селі Збаржівка Погребищенського району Вінницької області вантажний мікроавтобус Mercedes Benz Sprinter з’їхав у ставок, перекинувся й загорівся. Вогнем було пошкоджено каністри з гербіцидами та стимуляторами росту для сільгоспрослин, вміст яких (близько 800 л) потрапив у ставок та надалі – у річку Рось. Представники Держпродспоживслужби та Державної екологічної інспекції відібрали проби води зі ставка та річки.

9 червня о 23:00 було припинено роботу Білоцерківської насосно-фільтрувальної станції, яка забезпечує водою Білу Церкву та Умань.