Джерелом смороду виявилися відстійники крохмального заводу / фото: з Facebook жительки Масанів Ольги Кунтиш

У Чернігові жителі так званого «спального» мікрорайону Масани, де проживають понад 10 тис. людей, вже тиждень потерпають від неприємного запаху.

Як передає кореспондент УНІАН, обурюватися у соцмережах жителі мікрорайону почали ще з 18 червня: незважаючи на спеку, спати із відчиненими вікнами стало неможливим через нестерпний сморід: він поєднував запах аміаку, каналізації і газу. Виклики відповідних служб не увінчалися успіхом, джерело запаху встановити не вдалося.

Учора активні мешканці Масанів зібралися і почали самостійно шукати джерело смороду. Неподалік від міста (Масани – це окраїна Чернігова) розташоване міське сміттєзвалище, але поблизу не відчувався такий запах, як у мікрорайоні.

Відео дня
Жителі мікрорайону шукають джерело неприємного запаху / фото: з Facebook жительки Масанів Ольги Кунтиш

Також поблизу побудований крохмальний завод «Вимал». До людей вийшли керівники підприємства, спочатку вони заперечували можливість неприємного запаху із заводу, оскільки він використовує новітні технології виробництва крохмалю, але потім визнали, що запах може розповсюджуватися із відстійників підприємства.

Як сказав журналістам і учасникам стихійної акції керівник групи «Вимал» Віктор Лазар, причина смороду, найімовірніше, пов’язана із відстійниками підприємства. Їх два, і в них зберігається картопляний сік із заводу на вулиці Інструментальній.

Керівництво заводу каже, що причиною смороду стала аномальна спека / фото: з Facebook жительки Масанів Ольги Кунтиш

«Може бути картопляний сік. Тому що була аномальна спека - 39 градусів було. Вдень він нагрівається, але не випаровується. А вночі, коли температура повітря падає, це моє припущення. А температура соку більша, чим повітря, він починає випаровуватися», - припустив Лазар.

Також він зазначив, що технічно вирішення цього питання потребує часу. На підприємстві збереться технічна рада, що опрацьовуватиме шляхи вирішення цього питання. Крім того, створену робочу групу за участю представників мікрорайону, які будуть інформувати громадськість про вирішення питання.

Жителі Масанів занепокоєні цією ситуацією, адже окремим родинам із дітьми довелося кілька днів ночувати у родичів чи знайомих в інших частинах Чернігова, ще люди скаржаться на погіршення самопочуття. Між тим, є і ті, хто вбачає і політичний піар у вирішенні цього питання та стихійному зборі людей, адже у Новобілоуській громаді, що теж прилягає до цієї частини обласного центру Чернігівщини, 30 червня мають відбутися перші вибори голови і депутатів об'єднаної територіальної громади.

Завод «Вимал», що займається переробкою картоплі, збудований за європейськими технологіями, і є одним із найбільших у Східній Європі.